Zware celstraf voor fraudezaak Delta Lloyd

De rechtbank in Den Haag heeft donderdag een 32-jarige Rijswijker veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf. Het Openbaar Ministerie had vorige maand tegen de hoofdverdachte een celstraf van veertig maanden, met tien maanden voorwaardelijk, geëist.

Jeroen J. was tussen 2005 en 2008 werknemer van verzekeringsmaatschappij Delta Lloyd. Door het plegen van valsheid in geschrifte berokkende hij het bedrijf voor ruim 4 miljoen euro schade.

Hij schreef valse facturen uit voor werkzaamheden van aannemers die nooit werden verricht. Eén van deze aannemers werd veroordeeld voor twintig maanden celstraf, waarvan acht maanden voorwaardelijk.

Hij zou vooral te naïef zijn geweest. ''Het ging niet om tientjes, maar om tonnen. Het licht had veel eerder op rood moeten worden gezet.’’ Vijf andere verdachten kregen werkstraffen. Met andere aannemers waren eerder schikkingen getroffen.

Vergoeden
De rechtbank achtte de zaak zo ernstig dat ze een zwaardere straf oplegde dan was geëist. De hoofdverdachte zou niet alleen gewetenloos hebben gehandeld en een administratieve schijnwerkelijkheid hebben gecreëerd, hij zou ook verschillende aannemers en zelfs eigen familieleden ''in het debacle hebben meegesleurd''.

Dat hij spijt betuigde en aangaf een deel van de aangerichte schade te willen vergoeden, leidde bij de rechtbank tot ''twijfels over zijn oprechtheid''.

Buitenproportioneel
Dat het controlesysteem bij Delta Lloyd op sommige punten ''bijzonder zwak'' was, vormde geen excuus voor zijn frauduleuze handelen. ''U hebt vele mensen een rad voor ogen gedraaid’’, zei de voorzitter van de rechtbank.

De verdediging van J. noemde vorige maand de eis van het Openbaar Ministerie buitenproportioneel. Op het vonnis wilde men donderdag niet reageren.

ANP