Afsplitsing ArcelorMittal

ArcelorMittal gaat de stainless steel divisie, genaamd Aperam , afsplitsen. Bij de afsplitsing ontvangen aandeelhouders één aandeel Aperam voor elke 20 aandelen ArcelorMittal die zij in bezit hebben. Afhankelijk van goedkeuring op de aandeelhoudersvergadering van 25 januari 2011, zal de afsplitsing geëffectueerd
worden op 26 januari 2011.

Van 26 januari tot en met 28 januari wordt het aandeel Aperam As-If-and-When-Issued (AIW) verhandeld. Dit betekent dat ArcelorMittal de mogelijkheid heeft de splitsing terug te draaien gedurende deze periode.

Gevolgen voor de huidige optieklasse ArcelorMittal (handelssymbool: MT)
De afsplitsing van Aperam zorgt ervoor dat de huidige optieklasse ArcelorMittal (handelssymbool: MT) moet worden aangepast om de economische waarde van uw positie te handhaven. Voor de aanpassing wordt gebruik gemaakt van de "mandjesmethode"; na afsplitsing is de onderliggende waarde van de optie een “mandje” met 100 aandelen ArcelorMittal en 5 aandelen Aperam . Na uitoefening van een optie worden 100 aandelen ArcelorMittal en 5 aandelen Aperam geleverd. Het handelssymbool wordt veranderd van MT in MTZ. MTZ blijft verhandelbaar totdat alle afloopmaanden geëxpireerd zijn.

Nieuwe optienoteringen
Volgend op de afsplitsing is NYSE Liffe van plan om opties op Aperam in notering te nemen. Ook komen er weer opties op ArcelorMittal in de notering. Het handelssymbool van de opties op Aperam is AP en het handelssymbool voor de opties op ArcelorMittal is MT. De contractgrootte van beide optieklassen is 100 aandelen.

Door de AIW periode zijn de AP en MT opties niet verhandelbaar tussen 26 en 28 januari 2011. De eerste handelsdag voor zowel de opties op ArcelorMittal als de opties op Aperam is 31 januari 2011. De opties op het mandje MTZ zijn wel verhandelbaar vanaf 26 januari.

Weekopties
De weekopties op ArcelorMittal die zouden aflopen in de week van de afsplitsing (handelssymbool: 4MT) worden niet in notering genomen. De weekoptie op ArcelorMittal die op vrijdag 4 februari afloopt (1MT), zal als eerste handelsdag maandag 31 januari 2011 hebben in plaats van vrijdag 28 januari 2011.