Steeds meer Belgische bedrijven overwegen om hun onderneming te verkopen via een Nederlands platform. Dit komt doordat Nederlandse platforms een groter bereik hebben en Nederlandse investeerders een grote mate van investeringsbereidheid aan de dag leggen. Bovendien is er in België niet echt een professioneel platform dat alle sectoren bedient. Hoewel een overnameplatform nuttig is, willen we wel benadrukken dat het bij een bedrijfsovername belangrijk blijft om ook zelf goed onderzoek te doen naar potentiële kopers.
Een van de belangrijkste voordelen van het verkopen van een Belgisch bedrijf via een Nederlands platform is het grotere bereik dat deze platforms hebben. Dit vergroot de kans op een succesvolle overnamedeal. Nederlandse investeerders hebben in het verleden reeds een grote mate van investeringsbereidheid in Belgische bedrijven getoond. Dit komt doordat de Belgische markt relatief stabiel is en er voor Nederlandse bedrijven veel groeimogelijkheden liggen. Verder is het Belgische ondernemersklimaat over het algemeen gunstig en wordt er veel waarde gehecht aan kwaliteit en innovatie. Hierdoor zijn Nederlandse investeerders vaak sterk geïnteresseerd in Belgische bedrijven, zeker in de IT-sector. Ze kijken niet alleen naar cijfers als de EBITDA en hebben aandacht voor het potentieel in een internationale context.
<:h3> Behoefte aan buitenlandse oplossingenIn België is er momenteel niet echt een professioneel platform dat alle sectoren doeltreffend bedient. Dit betekent dat veel Belgische bedrijven niet de gewenste exposure krijgen en dat het proces moeilijker verloopt dan aanvankelijk verwacht. Door te verkopen via een Nederlands platform kunnen Belgische bedrijven alsnog de gewenste exposure krijgen en kunnen ze het verkoopproces veel gemakkelijker maken.
Voor Nederlandse bedrijven biedt het overnemen van een Belgische onderneming zeker kansen, maar er zijn ook risico’s aan verbonden. Enerzijds kan het een uitbreiding betekenen van het klantenbestand en de geografische markt, wat kan resulteren in groei en diversificatie. Daarnaast kan het voor Nederlandse bedrijven niet alleen een oplossing zijn om hun afzetmarkt te vergroten, maar ook voor het vergroten van het producten- of dienstenaanbod. Verder zijn er in België bepaalde sectoren waarin Nederlandse bedrijven kunnen excelleren, bijvoorbeeld in de bouwsector en de dienstverlenende sector.
Anderzijds kunnen de cultuurverschillen tussen België en Nederland uitdagend zijn. Dit kan de integratie bemoeilijken. Belgische bedrijven hebben bijvoorbeeld vaak een meer hiërarchische bedrijfscultuur, terwijl Nederlandse bedrijven informeler zijn en meer gericht zijn op consensus. Dit is niet altijd even eenvoudig met elkaar te rijmen. Een goede manier om deze cultuurverschillen te overbruggen, is om een open en transparante communicatiecultuur te creëren. Het is belangrijk om alle betrokken partijen bij de overname te betrekken en om een duidelijke visie te hebben op de toekomst van het bedrijf. Op deze manier kunnen cultuurverschillen worden overwonnen en kan de integratie van het overgenomen bedrijf soepeler verlopen. Het inhuren van experts op het gebied van fusies en overnames kan zeker helpen om culturele verschillen te overbruggen en het integratieproces vlot te laten verlopen.