Franck Dixmier (AllianzGI): ‘Tijdelijke pauze renteverhogingen ECB’

De Europese Centrale Bank zal donderdag de rente ongewijzigd laten, zodat er tijd is om de impact van de recente renteverhogingen te beoordelen. Maar deze pauze is geenszins een voorbode voor het toekomstig beleid. Dit stelt Franck Dixmier, Global CIO Fixed Income bij AllianzGI.

De ECB heeft de rente sinds juli 2022 bij elke vergadering verhoogd. We verwachten dat de centrale bank tijdens de komende vergadering een pauze zal inlassen en de rente ongewijzigd zal laten. Recente macro-economische cijfers en de verhoogde geopolitieke spanningen versterken de argumenten voor een pauze. De inflatie daalde in de eurozone van 5,2% in augustus naar 4,3% in september op jaarbasis en de groei in de eurozone vertraagt.

Franckdixmier
Franck Dixmier

Maar de ECB kan de inflatie nog niet de baas. Dat benadrukte voorzitter Christine Lagarde tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van het IMF in Marrakesh. De onderliggende inflatie is met 4,5% op jaarbasis in september nog steeds hoog, vooral doordat de loon-prijsspiraal nog niet onder controle is. Bovendien wakkert de crisis in het Midden-Oosten het risico op een aanbodschok gekoppeld aan een stijging van de olieprijzen weer aan.

De meest recente inflatieprognose van de ECB voorspelde een olieprijs van $82,7 in 2024 en $77,9 in 2025. Deze aannames lijken nu erg bescheiden.

Wij verwachten dat de centrale bank van de eurozone donderdag een neutrale houding zal aannemen en zal benadrukken dat ze zich meer dan ooit zal laten leiden door macro-economische gegevens en de bijbehorende risico's.

Maar volgens ons heeft de ECB haar eindrente nog niet bereikt. Hoewel haar enige mandaat prijsstabiliteit is, mag het verhoogde risico op een recessie geen rem zetten op verdere renteverhogingen. Daarom denken we dat de langetermijnrente in de eurozone nog niet zijn hoogtepunt heeft bereikt. We denken ook dat de markten het potentieel voor verdere renteverhogingen blijven onderschatten. Ze hebben het risico op verdere verhogingen nog niet ingeprijsd en elke bijstelling van de verwachtingen zal de volatiliteit in obligaties aanwakkeren.