BNY Mellon’s ARX: Overwogen positie in Braziliaanse staatsbedrijven

ARX Investimentos is overwogen in Braziliaanse staatsbedrijven. De Braziliaanse boutique van vermogensbeheerder BNY Mellon IM verwacht dat deze ondernemingen goed presteren als Jair Bolsonaro komende zondag de tweede ronde van de presidentsverkiezingen wint.

Bij de eerste ronde van de presidentsverkiezingen op 7 oktober kreeg de rechtse presidentskandidaat Bolsonaro bijna 47% van de stemmen, zijn linkse opponent Fernando Haddad 29%. Volgens Solange Srour, hoofdeconoom bij ARX Investimentos, staat Bolsonaro ondanks zijn polariserende retoriek voor de belofte van een nieuwe toekomst voor Brazilië: vertrouwen, groei en de bestrijding van corruptie.

Er staat veel op het spel in Brazilië. Het land herstelt momenteel van een diepe recessie die twee jaar duurde. Daarnaast wantrouwt het Braziliaanse volk de eigen overheid, staat de Braziliaanse munt er slecht voor en zijn de rentes laag. Brazilianen zijn toe aan verandering, aldus Srour. “Als Bolsonaro vasthoudt aan de agenda van Paulo Guedes (de liberale econoom die Balsonaro adviseert), dan ben ik er optimistisch over dat Brazilië in staat is de bladzijde om te slaan.”

Hoewel details ontbreken, rept het campagnemanifest van Bolsonaro – geheel in de geest van de ervaren econoom Guedes - al van pensioenhervormingen en privatiseringen. “Het Braziliaanse volk staat nu minder vijandig tegenover privatisering dan in het verleden: openbare diensten zijn hier zo slecht dat argumenten tegen privatisering op dit moment geen steek houden”, stelt Srour. “Er zijn zelfs gesprekken om staatsoliebedrijf Petrobras te privatiseren. Dingen veranderen. Brazilianen realiseren zich dat als er nu geen hervormingen plaatsvinden, zij straks geen pensioen ontvangen.”

Ondanks de overtuigende uitslag voor Bolsonaro in de eerste ronde, is het nog geen gelopen race. “We zijn daarom ook nog enigszins voorzichtig wat betreft portfoliopositionering”, zegt Srour. “Ongeacht of Bolsonaro of Haddad president wordt, we verwachten cyclische groei”, vult Camila Borgerth hoofd van het ARX International Platform aan. Volgens Borgerth gaan – zodra bekend is wie president wordt – cyclische sectoren weer presteren en is ARX Investimentos daarom overwogen in duurzame consumptiegoederen en materialen.