Dalende olieprijzen, de kanarie in de kolenmijn

Door Guido Barthels, Senior Portfolio Manager, ETHENEA Independent Investors S.A.

Guidobarthels
Guido Barthels

Donald Trump heeft onlangs getweet dat de terugvallende olieprijs de economie ten goede zal komen en dat hij zichzelf als verantwoordelijke daarvoor ziet. Maar dalende olieprijzen zijn vaak een teken van economische zwakte.

De recentste koersdaling (-35 %) bij aardolie is weliswaar bijzonder steil, maar ook de industriële metalen, die met 22 % terugvallen, verliezen veel terrein. Dat duidt toch wel op een zwakke vraag en het onderbouwt de stelling dat we op de drempel van een wereldwijde recessie staan. Ook de Amerikaanse Energy Information Administration voorspelt voor 2019 een terugval in de vraag naar ruwe olie. Misschien moet deze instantie haar eigen president hier maar eens van in kennis stellen.

Ook de uitspraak van voorzitter Powell van de Amerikaanse centrale bank dat de VS-beleidsrente de zogeheten neutrale zone al bijna heeft bereikt, krijgt in dat licht een andere betekenis. De inflatieverwachtingen dalen en daarmee wordt het voor de centrale bank misschien ook minder noodzakelijk de beleidsrente te wijzigen. Aan deze kant van de Atlantische Oceaan is er nog steeds hoop dat de Europese Centrale Bank tot het inzicht komt dat er weldra misschien geen ruimte meer is voor renteverhogingen in de eurozone. De kapitaalmarkt verwacht echter geen renteverhogingen vóór eind 2019, en we vrezen dat de markt het bij het rechte eind zou kunnen hebben.

In zo’n klimaat kunnen obligaties weer gaan renderen. De rente op 10-jarige Amerikaanse staatsobligaties van meer dan 3% lijkt weer aantrekkelijk. We moeten de markt zeer nauwlettend in het oog houden, indien we willen weten of de dalende economische trend doorzet en eventueel zelfs versterkt, en dit niet meer dan een marktcorrectie blijkt te zijn. Mocht de Brexit chaotisch verlopen – en met zulke spelers valt dat absoluut niet uit te sluiten – dan zal het ook met de groei in de eurozone bergaf gaan. En nu maar duimen op een goede afloop.