Optimix: Beleggers in India hebben baat bij herverkiezing premier Modi

De kans is groot dat de huidige premier van India, Narendra Modi, de verkiezingen die op dit moment plaatsvinden en waarvan de uitslag op 23 mei aanstaande wordt bekendgemaakt, opnieuw gaat winnen. Dat geeft vertrouwen voor de komende jaren en biedt een goed perspectief voor beleggers in India, stellen Ivan Moen, Ton Schoemaker en Jaap Westerling, vermogensbeheerders bij Optimix Vermogensbeheer. Modi’s partij, de BJP, zal waarschijnlijk weer de grootste worden. Vraag is alleen of de BJP wederom alleen kan regeren of dat er toch een coalitieregering moet worden gevormd.

Ivanmoen
Ivan Moen

Premier Modi heeft met India grote stappen vooruit gezet

Sinds de aanstelling van Modi als premier van India vijf jaar geleden heeft het land veel positieve ontwikkelingen doorgemaakt. Daarvoor was een geldontwaarding van 10% niet ongewoon in India. Nu heerst er relatieve prijsstabiliteit en blijft de inflatie dichtbij de doelstelling van 4%. De toegang tot het banksysteem is verbeterd en het zwarte geld in omloop is fors gereduceerd. De belastinginning is geprofessionaliseerd en toegenomen. Verder is er duidelijke faillissementswetgeving gekomen en zijn bankbalansen opgeschoond van probleemkredieten. De economische hervormingen hebben er toe bijgedragen dat India elk jaar klom op de ease of doing business index van de Wereldbank, een belangrijke indicator voor het ondernemersklimaat. In 2014 werd plek 142 bezet, inmiddels is India opgeklommen tot plek 77.

India blijft buiten schot in handelsoorlog

India is buiten het schootsveld van de Amerikaanse handelsdreiging gebleven. Het handelsoverschot is met USD 21 miljard slechts een fractie van het overschot van USD 383 miljard dat de Chinezen boeken op de handelsbalans met de Verenigde Staten. In totaal importeert India meer dan dat het exporteert. Saudi-Arabië, Irak, Iran en de Verenigde Arabische Emiraten staan in de top tien van landen waaruit India het meeste importeert.
Jaapwesterling
Jaap Westerling
Het land is voor de olieconsumptie vrijwel volledig afhankelijk van importen. Dit is wel een zwakte van de Indiase economie. Een sterke dollar en hoge olieprijzen remmen de Indiase economische groei. Deze ligt desondanks sinds het aantreden van Modi steevast boven de zeven procent.

Investeringsklimaat in India verbetert verder met Modi aan het roer

Optimix heeft vertrouwen in het beleid van Modi en is van mening dat het investeringsklimaat in India verder zal verbeteren. Dat India met recht een opkomende markt genoemd mag worden blijkt uit de statistiek dat de helft van de bevolking jonger is dan 25 jaar en maandelijks 1 miljoen jongeren toetreden tot de arbeidsmarkt. De helft van de werkgelegenheid ligt overigens in de agrarische sector. In het creëren van hoogwaardige werkgelegenheid voor de jeugd ligt een mooie uitdaging voor de volgende regering van Modi.

Beleggingskansen in Indiase kleinere en middelgrote beursgenoteerde ondernemingen

Tonschoemaker
Ton Schoemaker

Zoals het er nu naar uitziet, wordt Modi herkozen. Dat geeft vertrouwen voor de komende jaren en biedt een goed perspectief voor Indiase aandelen. Optimix belegt in Indiase aandelen via een actief beheerd fonds dat circa 45% van het vermogen in kleinere en middelgrote ondernemingen belegt. Deze ondernemingen werden eind vorig jaar tijdens de beurscorrectie harder geraakt dan de large caps en zijn daar nog niet van hersteld. Sinds het aantreden van Modi zijn het evenwel de kleinere en middelgrote beursgenoteerde ondernemingen die de beste beursprestaties laten zien.