Standard Life: populisme is dood! lang leve het populisme

Stephaniekelly
Stephanie Kelly

De overwinning van Macron en de uitkomst van de verkiezingen in Nederland doen vermoeden dat het populisme over zijn piek heen is. Is dit te danken aan de economische opleving in Europa, vraagt Stephanie Kelly, Europees econoom bij Standard Life Investments, zich af. De cijfers over Q1 zien er hoopgevend uit. Het BBP voor de eurozone was opwaarts bijgesteld naar 2% op jaarbasis en de inkoopmanagersindex (PMI) kwam uit op 56,8, evenveel als vorige maand en daarmee opnieuw op het hoogste punt van de afgelopen zes jaar. Maar het gemiddelde over Europa verhult wat er speelt op landelijk niveau.

Kijkend naar inkoopmanagersindices en andere sentimentsindicatoren voor het bedrijfsleven, dan zijn bedrijven optimistisch gestemd in de kernlanden Duitsland en Frankrijk, alsook in landen in de periferie, zoals Spanje en Italië. Dat zijn de bedrijven, maar hoe staat het met de consumentenvertrouwen? In de populistische context is het juist belangrijk om rekening te houden met het sentiment onder consumenten, die het electoraat vormen.

Vergelijk Duitsland, waar verkiezingen in het najaar worden gehouden, met Italië waar de kiezer in 2018 naar de stembus gaat. Waar het consumentenvertrouwen in de eurozone een meerjarig hoogtepunt van -3,3 noteert, laat Duitsland een robuuste 3,1 voor de maand mei zien en bereikte Italië een nieuw dieptepunt op de neerwaartse trend met -15,7.

Echt verrassend is het lage Italiaanse consumentenvertrouwen niet. Het land kampt met een hoge werkloosheid van 11,1% (Duitsland: 3,9%) en de jeugdwerkloosheid staat er heel beroerd voor met 34%. Een op de drie Italianen onder de 25 jaar kan dus geen werk vinden (Duitsland: 1 op de 14). Daarnaast kampt het land met politieke druk veroorzaakt door de vluchtelingencrisis en is de historisch bekende Italiaanse corruptie altijd aanwezig.

Deze mix van economische en politieke teleurstelling verklaart de populariteit van de populistische Vijfsterrenbeweging in Italië dat in de peilingen op 30% van de keizers kan rekenen, meent Kelly Ter vergelijking, in de Duitse peilingen krijgt de populistische AfD slechts 8% van de kiezers achter zich. Het economische sentiment is maar een deel van het verhaal, in Italië leeft het populisme nog volop.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.