Vanguard verwacht scherpe maar korte recessie

De extreme, maar terechte maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zetten de economie on hold. Er is duidelijk een wereldwijde recessie op komst, aldus Joe Davis, hoofdeconoom bij Vanguard.

Een diepe (en korte) Amerikaanse recessie

“Gezien de toegenomen inspanningen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen, verwachten we een scherpe, maar hopelijk korte krimp van de Amerikaanse economie, die deze maand waarschijnlijk al in een recessie is beland. De komende maanden zal de reële economie waarschijnlijk een diepe terugval kennen.

“Mogelijke gevolgen van het virus zijn bijvoorbeeld minder handel, beperkingen in toeleveringsketens, strakkere financiële voorwaarden en, misschien wel het meest significante, het houden van sociale afstand. Dit laatste leidt tot een sterke daling van de consumptie in de ‘face-to-face’-sectoren van de economie, zoals hotels, restaurants, vliegreizen en aanverwante activiteiten. We verwachten dat de consumptie de komende maanden in het sterkste tempo sinds de Tweede Wereldoorlog zal afnemen, met duidelijke gevolgen voor de werkgelegenheid.

“De grafiek laat zien dat het reële bbp het komende kwartaal waarschijnlijk met bijna 17% op jaarbasis zal krimpen. Dit zou de diepste kwartaaldaling zijn sinds de jaren vijftig. Tegelijk kan het ook een van de kortste recessies in de geschiedenis worden. Een aantal maatregelen, zoals de sluiting van niet-essentiële bedrijven, zullen waarschijnlijk eind tweede kwartaal stopgezet worden. In een dergelijk scenario, met agressieve budgettaire en monetaire beleidsmaatregelen, verwachten we een herstel van de groei in het derde kwartaal die meteen een einde zou maken aan deze scherpe maar korte recessie.


Recessies

Een bear market in aandelen

“De financiële markten kenden de afgelopen weken een enorme uitverkoop en een overweldigende volatiliteit. Hoewel Vanguard in zijn jaarlijkse outlook al stelde dat er een verhoogd risico was op een correctie op de aandelenmarkt, heeft de snelheid van deze bear market ons verrast.

“Een positieve kant is echter dat het langetermijnbeeld voor aandelen is verbeterd. De recente scherpe daling heeft het rendement meer in overeenstemming gebracht met onze eerdere vooruitzichten. Tot de pandemie waren de waarderingen verhoogd, wat verklaart waarom we een gedempt aandelenrendement verwachtten. De prijs van de meeste aandelen is nu veel lager geworden, waardoor aandelen meer ruimte krijgen om te groeien voordat ze hun reële waarde bereiken. Dit geldt in grote lijnen voor VS-aandelen. Een vergelijkbare dynamiek deed zich ook voor in 2009, toen de wereldeconomie in een diepe recessie verkeerde en de aandelenkoersen laag waren.

“De komende maanden zullen moeilijke tijden zijn voor ons allemaal, voor consumenten, voor beleggers en voor mensen die het virus onder de leden hebben. Maar we geloven dat er betere dagen in het verschiet liggen.