LGIM: Nog eens 470 miljard dollar aan obligaties krijgt junkstatus

Mede door de coronacrisis werd dit jaar al voor $127 miljard aan investment grade-obligaties afgewaardeerd naar het junkniveau, de zogenaamde fallen angels. Pensioenbelegger Legal & General Investment Management (LGIM) voorziet dat daar nog eens voor $470 miljard aan fallen angels bijkomt.

“Het regent afgewaardeerde investment grade-obligaties”, schrijft Aimee Bowkett, fondsmanager van LGIM, in een analyse. “In maart zagen we het snelste tempo van downgrades gedurende twee weken, sinds 2002. Bedrijven als Ford en Marks & Spencer zagen de kredietwaardigheid van hun obligaties afgewaardeerd worden naar de junkstatus. “Er zullen er nog meer volgen er”, meent Bowkett, “omdat veel obligaties net boven het junkstatusniveau worden verhandeld.”

Fallen angels vormen een aanzienlijk risico voor investment grade-managers, omdat de obligaties uit hun benchmarks vallen, waardoor veel managers - van IG-indexfondsen tot verzekeringsmaatschappijen - verplicht worden ze te verkopen. Vaak is dit het slechtste moment om te verkopen.

Echter, op de middellange termijn kunnen fallen angels weer stijgen naar het kredietwaardige niveau. Om herfinancieringskosten te drukken, is emittenten er veel aan gelegen het junkniveau te ontstijgen. “Deze obligaties zijn doorgaans van een hogere kwaliteit dan de gemiddelde obligatie in het high yield-universum, aangezien ze vaak zullen zijn uitgegeven door hoger gewaardeerde bedrijven”, stelt Bowkett.

Meer goed nieuws voor recente fallen angels kwam van de Amerikaanse Fed. Die meldde dat het een opkoopprogramma start voor obligaties van bedrijven die sinds 23 maart zijn afgewaardeerd naar de junkstatus.