Natixis IM: Werkloosheid VS kan komende maanden naar 20%

De werkloosheid in de VS kan de komende maanden oplopen naar 20%. Het percentage kan vervolgens snel weer dalen, maar zal rond 2021 rond de 8% zweven. Dat verwacht Chief Market Strategist David Lafferty van vermogensbeheerder Natixis Investment Managers.

Lafferty ziet dat de schade aan de Amerikaanse arbeidsmarkt zo breed en diep is, dat ‘de cijfers er bijna niet toe doen’. De Amerikaanse economie valt over de rand, zo stelt de strateeg, maar tot dusver blijven financiële markten geloven dat de Federal Reserve de economie voor meer pijn kan behoeden.

Een lichtpuntje is volgens Lafferty dat het grootste verlies op de arbeidsmarkt tijdelijke banen betreft. “Het optimistische beeld is dat de meeste van deze banen snel zullen terugkeren nadat de lockdown is beëindigd.” Keerzijde is dat het verlies van 4 miljoen voltijdbanen permanent is. “Dat zou veruit de slechtste maand zijn qua banenverlies in de moderne geschiedenis”, illustreert de hoofdstrateeg.

Tot nog toe blijven aandelenmarkten vasthouden aan het idee dat de economie langzaam heropent en dat de economische schade grotendeels van voorbijgaande aard zal zijn. Voorlopig lopen beleggers weg met elk beetje goed nieuws en verwerpen ze het slechte nieuws, constateert Lafferty. “Ik verwacht dat de komende tijd diepere littekens van de recessie aan het licht komen en betwijfel derhalve of beleggers tijdens de recessie nog steeds bereid zijn 22 maal de winst voor groei te betalen.”