PGIM Investments: een dodelijke combinatie voor aandelenmarkten

Een stijgende obligatierente, hoge inflatie en verkrappende centrale banken is een dodelijke combinatie voor aandelenmarkten. Dat zegt Sushil Wadhwani, Chief Investment Officer bij PGIM Wadhwani.

Momenteel worden we geconfronteerd met een situatie waarin de obligatierente stijgt omdat de inflatie hoog is en de centrale banken verkrappen, terwijl de aandelenmarkten worden bedreigd door zowel de hogere rente als het vooruitzicht van een recessie. Het is eigenlijk een dodelijke combinatie, wat dan betekent dat de 60/40 portefeuille aanzienlijk op de proef wordt gesteld, net als in de jaren zeventig. In deze onzekere omgeving waarin aandelen en obligaties in toenemende mate gecorreleerd zijn, is de behoefte aan diversificatie voelbaar, aldus Wadwhani.

We lijken over te stappen van een macro-omgeving waarin de inflatie laag was en de centrale banken voortdurend te hulp konden schieten, naar een omgeving waarin het inflatieklimaat ingrijpend verandert. Temidden van deze veranderingen hebben de comités die de rente vaststellen bij de centrale banken de neiging om traag te reageren. Daaropvolgend reageren beleggers ook met een vertraging omdat het moeilijk is om te bepalen of een beleidsverandering daadwerkelijk heeft plaatsgevonden.

Een perfecte omgeving voor een zogeheten ‘trend following’ hedgefondsstrategie. Deze strategie presteert het beste als het gebruik maakt van een trage reactie op de markt. Er is een meer dan gemiddelde kans op een recessie in de VS en het VK in de komende twee jaar, en dat betekent een aanzienlijke discontinuïteit in het economisch gedrag, zegt Wadhwani. Nogmaals, trendvolgers zijn goed in het uitbuiten van discontinuïteiten. De combinatie van beleidsverandering en recessierisico zou strategieën zoals ‘trend following’ aantrekkelijk moeten maken.

In het huidige, uitdagende beleggingslandschap zijn ‘portable alpha’-benaderingen zeer geschikt, vanwege hun lage correlaties met aandelen en obligaties en het feit dat er enig rendement wordt gemaakt, ergens in de buurt van cash plus 4%. De diversifiërende rol die deze benaderingen in portefeuilles kunnen spelen, kan dus gezien worden als een risicobeperker voor aandelen.