T. Rowe Price: Europa is aantrekkelijker voor high yield beleggers dan de VS

- In volatiele markten raken de koersen vaak losgekoppeld van de fundamentals, wat voor beleggers aantrekkelijke instapmomenten oplevert.
- Fundamenteel onderzoek en een risicobewuste aanpak zijn absoluut noodzakelijk, want de komende kwartalen kunnen de wanbetalingen pieken.
- T. Rowe Price geeft de voorkeur aan Europese high yield boven Amerikaanse en ziet aantrekkelijke kansen in Europese kabelbedrijven en de dienstensector.

High yield is terug, maar toenemende macro-economische tegenwind zorgt voor aanzienlijke volatiliteit in deze beleggingscategorie. Om door deze moeilijke omgeving te navigeren, is het voor beleggers belangrijker dan ooit om een gedisciplineerd en risicobewust beleggingsproces te volgen dat de nadruk legt op grondige research. Waarom? Omdat het niet alleen gaat om het selecteren van potentiële ‘winnaars’. Het vermijden van ‘verliezers’ is net zo belangrijk, vooral in het huidige klimaat waarin het aantal wanbetalingen de komende kwartalen kan toenemen door de groeivertraging.

Analisten van T. Rowe Price onderzoeken vooral hoe bedrijven in hun sector worden geraakt door tragere groei en hogere rente en inflatie. Zal het bedrijf in staat zijn om gestegen inputkosten door te berekenen aan zijn klanten? Worden de marges aangetast? En zo ja, wat betekent dat voor de toekomstige inkomsten en kasstroom? Vaak komen sommige gevolgen met enige vertraging, dus het gaat er niet alleen om te beoordelen wat de omstandigheden nu voor een bedrijf betekenen, maar ook hoe het in 2023 en daarna zal uitpakken.

Voorkeur voor Europa boven de VS

Michael Della Vedova, Portfolio Manager, Global High Income Bond Strategy bij T. Rowe Price meent meent dat Europa ondanks het vooruitzicht van een recessie de beste kansen in high yield biedt. Hoewel de Europese economie sterker kan vertragen dan die van zijn concurrenten, zou de Europese high yield-markt moeten profiteren van de lagere blootstelling aan cyclische markten dan in de VS. Denk hierbij aan de grondstoffenmarkten. Europa heeft ook een hogere kredietkwaliteit dan de VS, met meer bedrijven met een BB-rating (70,7% in Europa tegenover 52,3% in de VS) en minder bedrijven met een CCC-rating en nog lager (5,5% in Europa tegenover 11,1% in de VS). Bovendien is de Europese markt jonger en minder volwassen dan de VS, waarvan actieve beleggers die op nauwgezet onderzoek vertrouwen, kunnen profiteren.

Sectorpicks: Europese kabelbedrijven en dienstverleners

Della Vedova vindt vooral Europese kabel- en telecombedrijven interessant. Deze sector wordt gesteund door langetermijntrends in de mediaconsumptie en stabiele inkomsten, wat belangrijk is in een tijd waarin de groei vertraagt. Ook de dienstensector vindt hij interessant. Dit is een grote en zeer diverse sector met veel potentiële interessante mogelijkheden, maar door de stijgende prijzen is fundamenteel onderzoek noodzakelijk.