Oliebedrijven boeken recordwinsten

Royal Dutch Royal Dutch Shell , Het Britse BP en de Amerikaanse oliegigant Exxon Mobil kwamen deze week met cijfers naar buiten. De bedrijven profiteerden flink van de enorme prijsstijging van de olieprijs en boekten daardoor recordwinsten. De afgelopen 2 maanden is de olieprijs echter flink gedaald tot rond de 65 dollar per vat. Onduidelijk is nu wat de bedrijven staat te wachten in het volgende kwartaal. De olieconsumptie in de Verenigde Staten is met 10 procent gedaald in vergelijking met vorig jaar.

Royal Dutch Royal Dutch Shell
Het Brits-Nederlandse Royal Dutch Shell zag zijn nettowinst in het derde kwartaal met 70 procent stijgen tot een recordwinst van 11 miljard dollar. Royal Dutch Shell verhoogde het dividend naar 0,40 dollar per aandeel en dit betekent een stijging van 11 procent ten opzichte van het vorige kwartaal.

Royal Dutch Shell zag zijn productie wel teruglopen met 7 procent, door de onrust in de Niger Delta en de orkanen in de Golf van Mexico. Het concern Royal Dutch Shell zag voor het eerst in 10 jaar tijd de olie- en gaswinning dalen tot onder de 3 miljoen vaten per dag. De investering in de Canadese teerzandvelden in Alberta zijn tot nader order stopgezet door de hoge kosten van arbeid en grondstoffen. Royal Dutch Shell ziet Canada als één van haar belangrijkste groeigebieden.

Het bedrijf meldde daarnaast vast te zullen houden aan de verwachting dat de productie vanaf 2010 jaarlijks met 2 à 3 procent zal toenemen. De CEO van Royal Dutch Shell , Jeroen van der Veer, zei verder dat de jaren 2008 en 2009 lagere productieniveaus zullen laten zien, alvorens de productie weer omhoog gaat. Binnenkort wordt Jeroen van der Veer vervangen als CEO bij Royal Dutch Shell door de Zwitser Peter Voser .

Royal Dutch Shell krijgt van analisten 28 koop- en 8 houdadviezen. Vijf analisten hebben een verkoopadvies afgegeven, waaronder de Zwitserse bank Credit Suisse . Het gemiddelde koersdoel voor het aandeel Royal Dutch Shell bedraagt 16,17 euro.

De consensus van de analisten over de winst per aandeel Royal Dutch Shell komt uit op 5,09 euro. Het bedrijf keert naar verwachting over 2008 een dividend uit van 1,03 dollar uit aan haar aandeelhouders. Het dividendrendement komt daarmee uit op 5,02 procent. De koers-winstverhouding is volgens voorlopige raming uitgekomen op 4,03.

Exxon Mobil
De omzet van Exxon Mobil steeg in het afgelopen kwartaal met 35 procent tot 137,70 miljard dollar. Exxon Mobil profiteerde flink van de enorme prijsstijging van olie. Exxon Mobil sluit niet uit dat het in de toekomst diverse investeringen opschort, als gevolg van de dalende olieprijs sinds de piek van juli 2008, toen de olieprijs rond de 150 dollar noteerde.

De resultaten waren beter dan verwacht. Analisten hielden er namelijk rekening mee dat de orkaanschade in de Golf van Mexico en de onrust in Georgië afgelopen augustus het bedrijfsresultaat sterker zouden drukken.

Het Amerikaanse Exxon Mobil krijgt door analisten momenteel 15 koop- en 8 houdadviezen toebedeeld. Geen enkele analist adviseert het aandeel te verkopen. Het gemiddelde koersdoel van oliegigant Exxon Mobil bedraagt 89,60 dollar.

De consensus van de analisten over de winst per aandeel van Exxon Mobil is 9,29 dollar. Het bedrijf keert een dividend uit van 1,37 dollar aan zijn aandeelhouders. De koers-winstverhouding is volgens voorlopige raming uitgekomen op 8,08.

BP
Het Britse olieconcern BP boekte over het derde kwartaal een nettowinst van 8,05 miljard dollar, 83 procent meer ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De omzet van BP steeg met 44 procent tot 104,83 miljard dollar. Het concern kondigde verder aan het dividend te verhogen met 26 procent naar 0,85 dollar per aandeel. Analisten reageerden positief op de gepresenteerde cijfers. Zij rekenden namelijk op een nettowinst van 5,41 miljard dollar.

De productie steeg met 0,4 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar en daardoor kwam de totale productie uit op 3,7 miljoen vaten per dag. Concurrent Royal Dutch Shell heeft juist te maken met een dalende productie.

De CEO van BP , Tony Hayward gaf toe dat de hogere olieprijs een positief effect heeft gehad op het bedrijfsresultaat. De daling van de olieprijs zal leiden tot mindere resultaten in het lopende kwartaal.

BP krijgt van analisten 20 koop- en 9 houdadviezen. Het concern krijgt daarnaast nog 2 verkoopadviezen, afgegeven door onder andere de Franse bank BNP Paribas. Het gemiddelde koersdoel van BP is 494,50 GBp.

De consensus van de analisten over de winst per aandeel BP bedraagt 155,74 GBp. Het bedrijf keert een dividend uit van 42,30 GBp uit aan zijn aandeelhouders. Het dividendrendement komt derhalve uit op 8,55 procent. De koers-winstverhouding is volgens voorlopige raming uitgekomen op 3,18.

Chevron en Total komen binnenkort met hun resultaten over het derde kwartaal van 2008.