Financials nog steeds de losers van de Dow

Het zijn nog immer de financials die de grootste losers van de Dow 30 zijn. Dit jaar zijn er in de Dow 30 slechts vijf aandelen met een positief rendement, waarbij Wal-Mart Stores Stores er met kop en schouder boven uitsteekt. Aan de onderkant zien we dat de losers harde klappen hebben opgelopen. De underperformer van de de Dow 30 is American International Group met een rendement van -52% dit jaar. Kort daar op wordt het aandeel door het al tijden in crisis zittende GE gevolgd.

Tabel 1. Losers Dow Jones Industrial 2008 per 5 augustus 2008



De bovenstaande tabel toont in de uiterst rechter kolom de rendementen van de aandelen in 2008. De op twee-na rechter kolom toont de forward P/E’s (de slotkoersen per 4 augustus gedeeld door de resultaten per aandeel van 2007). De kolom hier rechts van toont de dividendrendementen van de aandelen berekend met de dividenden per aandeel van 2007 gedeeld door de slotkoersen van 4 augustus 2008. Te zien is dat alleen JP Morgan ontbreekt bij de losers. Alle andere large cap financials laten zeer forse negatieve resultaten zien.

Tabel 2. Winners Dow Jones Industrial 2008 per 5 augustus 2008


De bovenstaande tabel laat de winners van de Dow Jones Industrial zien. Van de dertig aandelen van deze Amerikaanse hoofdindex noteren er maar vijf met een positief rendement. Te zien is dat hier geen financials bij vertegenwoordigd zijn maar meer de traditionelere bedrijven zoals Wal-Mart Stores Stores, Johnson & Johnson en McDonald’s. De meeste beleggers zagen de bedrijven als veilige vluchthavens ten tijde van de internationale kredietcrisis.