Opkomende economieën worden geduchte tegenstanders van het westen

Spelers uit de opkomende economieën zullen geduchte tegenstanders worden van die in de volwassen markten. Een belangrijke reden hiervoor is dat de opkomende economieën sneller uit de recessie komen dan hun westerse evenknieën.

Een andere reden is dat de recessie de emerging markets later trof dan de geïndustrialiseerde landen, waardoor ondernemingen de tijd hadden om hun strategieën aan te passen. Niet alleen verbeteren en innoveren ze hun operaties op een agressieve manier, nu hun afzetmarkten plots wegvallen focussen ze op hun thuismarkten en markten in de regio. En dus op een immens segment van consumenten met lage inkomens. Daarbij worden ze stevig geholpen door hun regeringen. Westerse ondernemingen krijgen dan ook te maken met welhaast tektonische verschuivingen van het speelveld.

Zo worden emerging markets steeds minder afhankelijk van het westen en ontwikkelen ondernemingen hier andere modellen van businessleiderschap. Een nieuwe golf van fusies en overnames ligt daarenboven in het verschiet, vooral vanuit China, Brazilië en Rusland. Het westen zal moeten reageren door duurzamer te ondernemen en te blijven focussen op emerging markets. Afrika wordt ten slotte een nieuwe hotspot van economische groei. Investeren in dit continent is dan ook imperatief.

Gebaseerd op: Harvard Business Review (juli/augustus 2009)