Beurs Londen neemt rivaal over

De London Stock Exchange Group (LSE) neemt het alternatieve handelsplatform Turquoise over. Daarmee zal al na twee jaar een nieuwe concurrent van de Britse beurs verdwijnen.

De afgelopen drie jaar nam het aandeel van de LSE af van 100% naar 55%. Die trend is ook zichtbaar in andere traditionele Europese beurzen, als gevolg van de opkomst van pan-Europese handelsplatforms als Chi-X en Bats. In tegenstelling tot de traditionele beurzen bieden zij ook handel aan in aandelen uit meerdere Europese landen.

Turquoise zag destijds het levenslicht vanwege de onvrede van enkele grote zakenbanken, zoals UBS , Morgan Stanley , Goldman Sachs en Deutsche Bank over de lage transactiesnelheid op de Londense beurs. Ze besloten de concurrentie te zoeken door FTSE 100-aandelen sneller en goedkoper te verhandelen.

Het marktaandeel van Turquoise daalde in maart echter fors als gevolg van de aflopende verplichting van de participerende banken om in het systeem te handelen. Op zijn hoogtepunt bedroeg het aandeel van Turquoise op de FTSE 100, de Londense hoofdgraadmeter, 8%. (foto: © Kaihsu Tai).

Express.bbe