Grondstoffen boomen weer flink

Stijgende prijzen voor ijzererts (+170% vergeleken met een jaar geleden), nikkel (+136,5%), koper( +90%), aluminium (+60%) en olie (+60%) wijzen er op dat de vraag naar grondstoffen, die al geruime tijd was toegenomen in China en de rest van Azië, nu ook in de VS, Europa en Japan begint te stijgen.

De prijs voor koper ging gisteren door de grens van de 8.000 dollar per ton, de hoogste prijs sinds augustus 2008 en ruim 90% hoger dan een jaar geleden. Analysten verklaren de stijging van de grondprijzen voor een groot gedeelte aan de hand van een inhaalbeweging -China uitgezonderd-, waarbij de tijdens de recessie tot een minimum herleide voorraden nu opnieuw worden aangevuld. Dat zal de vraag naar grondstoffen tot juli volgens hun berekeningen alvast met 25 à 50% doen stijgen.

Toch zou er ook een gedeelte speculatie zijn, waarbij investeerders, aangemoedigd door positief macro-economisch nieuws uit de VS- de prijzen omhoog drijven. Deze laatste stelling wordt niet door iedereen gedeeld, want ook grondstoffen die voor investeerders minder toegankelijk zijn noteren sterke prijsstijgingen. De prijs van ferrochroom bijvoorbeeld, een basisingrediënt voor roestvrij staal, gaat dit kwartaal alleen al 35% hoger.

Express.be