Olie daalt naar laagste punt in 11 weken

De prijs van ruwe olie daalde in de termijnhandel van New York naar het laagste niveau in 11 weken, terwijl ook de termijncontracten voor benzine daalden op voorspellingen dat de voorraden zullen stijgen. Uit een enquête onder analisten door Nieuwsbureau Bloomberg bleek dat de benzinevoorraden waarschijnlijk met 1,85 miljoen vaten zullen stijgen naar ruim 240 miljoen, het hoogste niveau sinds 1990. De voorraden ruwe olie stegen naar het hoogste aantal sinds 2004. Het Amerikaanse ministerie van energie maakt morgen haar wekelijkse voorradenrapport met bekend.

Termijncontracten omlaag
De future voor olielevering in maart daalde tijdens de handel in New York 49 cent naar $84.32 per vat, de laagste prijs sinds 30 november 2010. Het handelsvolume lag woensdag 23% hoger dan het drieweekse gemiddelde. Het aantal openstaande contracten staat op 1,57 miljoen, het hoogste niveau sinds september 2007. De prijzen werden weinig beïnvloed door een voorradenrapport van het Amerikaanse Petroleum Instituut. Het rapport stelde dat olievoorraden tijdens de afgelopen week met 354.000 vaten zijn afgenomen naar 345,6 miljoen. Het termijncontract voor benzinelevering in maart daalde 2,86 cent naar $2,488 per gallon. Het totale aanbod van benzine daalde in de eerste week van februari 0,3% naar 8,52 miljoen vaten per dag. Het benzinegebruik is al zes weken achtereenvolgens afgenomen.

Brent olie ook lager
De prijs van Brent olie voor levering in april daalde 1,4% naar $101,64 per vat op de beurs in Londen. Dinsdag steeg de prijs nog naar $103,08, het hoogste niveau sinds september 2008. Brent olie uit de Noordzee stijgt sinds het begin van 2011 harder dan Amerikaanse WTI olie. Door de grote voorraden in de VS is het verschil in prijs tussen Brent en WTI olie inmiddels opgelopen naar $14,07. In 2010 bedroeg het verschil gemiddeld slechts 76 cent. Lawrence Eagles, analist bij zakenbank J.P. Morgan Chase, bevestigde dat “WTI de druk van toegenomen voorraden voelt.

Amerikaanse voorraden hoger
De totale Amerikaanse fossiele brandstoffenvoorraad stijgt waarschijnlijk voor de vijfde week op rij. Dit ligt mede aan het feit dat TransCanada Corporation deze week een extra pijplijn naar de olieopslag in Cushing voltooide. TransCanada startte de eerste leveringen op 8 februari. “De voorraden benzine zijn zeer stabiel en de vraag is op dit moment erg laag”, aldus Kyle Cooper, directeur bij IAF adviseurs in Houston. “Bovendien zijn Brent en WTI olie steeds meer uit elkaar gelopen door de recordhoge voorraden bij Cushing, de grootste olieopslag ter wereld”, voegt hij toe.