Rendement Pioneer Fund naar alltime high

Het Pioneer Fund, het op twee na oudste mutual fund in de VS, heeft een ongekende mijlpaal bereikt: een cumulatief totaal rendement van 1 miljoen procent sinds het startte op 13 februari 1928 tot 31 december 2010.

Samengesteld rendement zeer fors
Het exacte groeipercentage was 1.043.985,15% op basis van de waarde van een investering, dit is het hoogste cumulatieve totale rendement van een mutual fund in de geschiedenis van de industrie, op basis van de data van Lipper en Morningstar. Een dollar investering van $ 1.000,00 in het Pioneer Fund bij de start zou tegen het einde van 2010 een waarde vertegenwoordigd hebben van $ 10,1 miljoen, volgens de data van Morningstar. Op jaarbasis komt het rendement uit op 9,55%.

Zoeken naar waarde
De fondsmanagers schrijven de sterke prestaties toe aan de zoektocht naar waarde in de bedrijven. De methodiek hiervan is opgezet door Pioneer’s oprichter Philip Carret. Deze methodiek wordt al 25 jaar voortgezet. Over de afgelopen 82 jaar heeft het fonds slechts 4 fondsmanagers gehad. Fondsmanager Carey stelt dat de bedrijfswaarde en de fundamentele gegevens centraal staan in de beleggingsmethodiek. Het fonds weert onethische beleggingen zoals tabak, gokken en wapens. Per 31 december 2010 had het fonds een kapitalisatie van ruim 7 miljard dollar.

Carey voegt er aan toe dat de sterke rendementen ook een resultaat zijn van een buy & hold strategie waarbij er op termijn wordt geprofiteerd van het rente-op-rente effect.