Betere samenwerking tussen aandeelhouders, directie en commissarissen nodig

Er valt nog veel te verbeteren in de samenwerking tussen aandeelhouders, het management van het bedrijf en de raad van commissarissen. Fondsmanagers Arnoud Wolff en Maarten Hartog van Teslin Capital Management gaven dit aan in een gesprek met Fondsplein. Beide fondsmanagers stellen dat wanneer deze zogenaamde driehoek beter functioneert bedrijven veel beter kunnen gaan draaien.

Waardebeleggen pur sang
arnoud wolffWolff en Hartog beheren de fondsen Teslin, Todlin en Midlin. De beleggingsstrategie van deze fondsen is een typische waardestrategie gecombineerd met veel overleg met de directies van de beursgenoteerde bedrijven. Grondlegger van de succesvolle fondsen is Frederik van Beuningen. Van Beuningen was in het begin van de jaren ’90 vooral bezig met private equity maar merkte dat veel bedrijven op de beurs goedkoper waren dan via private equity. Mede door deze discounts startte van Beuningen zijn fondsen die het tot heden zeer succesvol doen.

De beleggingstrategie wordt verder gekenmerkt doordat het fonds de aandelen zeer lang vasthoudt. Dit klinkt als doodgeld maar heeft zeker geen windeieren opgeleverd. Zo zit Sligro al ruim 20 jaar in de portefeuille maar hier kan vast nog wel 20 jaar bij aldus de fondsmanagers. Mede door het rente-op-rente effect (want de managers van Teslin hebben een sterke voorkeur dividendaandelen) zijn de rendementen van de fondsen de afgelopen jaren fors hoger dan de AEX -index. Teslin organiseert voorafgaande aan AVA’s vaak met haar collega-aandeelhouders Kempen & Co. en Delta Lloyd wat bij hun speelt en probeert zodoende een gezamenlijke strategie te bepalen.
Foto: Arnoud Wolff

Interview met Frederik van Beuningen over beleggen

Potentieel bij de kleinere bedrijven
”Er is nog enorm veel potentieel tussen de smallcaps” aldus fondsmanager Wolff. Wolff baseert dit vooral op het in zijn ogen veel betere management van de kleinere bedrijven. Bij deze bedrijven zijn de lijnen korter en spelen er minder overige belangen. Als voorbeelden werden de fietsenmaker Accel en de beddenverkoper Beter Bed genoemd. ”Dergelijke bedrijven focussen zich maximaal op hun corebusiness en dit vertaald zich goed in prima resultaten op de beurs” aldus Hartog. Grote bedrijven hebben nu eenmaal een gebrek aan focus is de mening van Wolff en Hartog. De fondsmanagers stellen dat er in Nederland nog potentieel in overvloed is. ”Beleggers moeten niet perse in groeimarkten gaan beleggen. Meestal komen ze dan van een koude kermis thuis” aldus Wolff. De fondsmanager onderschreef dit doordat groeimarkten veel intransparanter zijn en daarom meer risico’s herbergen.

Constructief overleg nodig
Voor een goede samenwerking tussen de aandeelhouders, het management en de raad van commissarissen is er een goede band nodig tussen deze drie: de driehoek. Vooral bij de grotere bedrijven is het zeer lastig om als aandeelhouder goed contact te hebben met het management stellen de fondsmanagers. Een voorbeeld hiervan is de discussie over dividenduitkeringen. Teslin geeft aan dat ze natuurlijk wel een voorkeur voor dividenden heeft maar dat ze het ook niet bezwaarlijk vinden indien het wordt ingehouden voor nieuwe investeringen. Indien het management kan aangeven dat goede bestemmingen hiervoor heeft dan vinden de fondsmanagers dit prima. Het is nu nog zo dat de raad van commissarissen voorafgaande aan de AVA de hoogte van het dividend kan bepalen. Beleggers moeten dan maar ja of nee zeggen en hebben dus niets te zeggen over de hoogte ervan. Wolff en Hartog vinden dit zeer vervelend en proberen juist door goed overleg met het management dit soort problemen voor te wezen.

Meer beursgangen gewenst
”Er zouden veel meer bedrijven naar de beurs moeten gaan want er zitten veel verborgen voordelen aan een beursnotering” aldus Wolff. De fondsmanager stelt dat juist in deze tijd het voor bedrijven nog zeer lastig is om financiering te krijgen. Een beursgang is dan een prima alternatief in plaats van de dure bank mocht dat al kunnen zo stelt Wolff. Ook vanuit NYSE Euronext en uit de politiek zou er veel meer stimuleringen moeten komen om beursgangen te doen want dit levert veel meer dynamiek op bij de bedrijven zo stelt Wolff.

Interviews 2010 met Frederik van Beuningen
Onderwaarderingen bij smallcaps

Ook in Duitsland veel potentieel bij de smallcaps