Duitsland nog geen voorkeur voor ECB-president

De Duitse regering heeft nog niet besloten welke kandidaat haar steun krijgt in de strijd om de opvolging van Jean-Claude Trichet als president van de Europese Centrale Bank (ECB). Dat zei een woordvoerder van de regering vrijdag na berichten dat ook Duitsland de kandidatuur van de Italiaan Mario Draghi steunt.

''De termijn van Trichet loopt eind oktober af en de beslissing valt op de volgende bijeenkomst van de Europese Raad in juni'', aldus de woordvoerder. ''De Duitse regering zal haar voorkeur tijdig bekendmaken.''

De Duitse krant Bild meldde vrijdag dat Duitsland voor Draghi heeft gekozen. De Italiaan zou volgens de regering het ''meest Duits van de overgebleven kandidaten zijn'', aldus de krant.

Openlijk steun
Draghi kreeg eerder deze week al openlijk steun van de Franse president Nicolas Sarkozy en wordt gezien als de belangrijkste kandidaat voor de Europese topfunctie.

Zonder steun van Duitsland is elke kandidaat echter kansloos. Dat leek de positie van Draghi te bemoeilijken, omdat de Duitse politiek niet staat te springen om een Zuid-Europeaan voor te dragen.

Regeringspartijen vrezen stemmen te verliezen als ze een kandidaat steunen uit een van de landen die volgens een groot deel van de Duitse bevolking de problemen in de eurozone hebben veroorzaakt.

Verzet
Bild voerde het verzet tegen Draghi lange tijd aan, bijvoorbeeld door op te merken dat inflatie net zo bij het Italiaanse leven hoort ''als tomatensaus en pasta''. Vrijdag kwam de grootste krant van Duitsland echter met argumenten die voor Draghi pleiten. Zo is de Italiaan volgens Bild strikt, nuchter, loyaal en onafhankelijk.

De Duitse centrale bankier Axel Weber leek maandenlang de zekere kandidaat om Trichet op te volgen. Hij trok zich in februari echter terug uit de race, toen hij aankondigde zijn functie als president van de Duitse centrale bank neer te leggen. Duitsland heeft sindsdien geen nieuwe eigen kandidaat naar voren geschoven.

Mocht Duitsland Draghi uiteindelijk toch niet steunen, dan komen centrale bankiers uit kleinere landen in beeld. In dit verband worden de Fin Erkki Liikanen, de Luxemburger Yves Mersch en de Nederlandse centralebankpresident Nout Wellink veel genoemd.

ANP