Griekenland voldoet aan voorwaarden

Griekenland heeft voldaan aan de strenge voorwaarden van de IMF en de ECB omtrent de noodkredieten die het land nodig heeft. Er is echter wel extra geld nodig om de korte termijn schulden te betalen, aldus president van De Nederlandsche Bank, Nout Wellink .

Wellink: “Er gebeurt veel in Griekenland. In een jaar tijd is het tekort met 5 procent teruggedrongen, de export groeit stevig, de salarissen in de publieke sector worden verlaagd en er worden bijna 200.000 ambtenaren ontslagen. Dat zijn vergaande maatregelen die we moeten ondersteunen” aldus een positieve Wellink.

Europese steun
Griekse tempelDeze woorden sprak Wellink in het tv-programma Buitenhof afgelopen zondag. Zo stelde hij ook vast dat Griekenland meer geld nodig heeft om haar korte termijn schulden te betalen en dat Europese landen hierin moeten voorzien. “Er moet een overbruggingskrediet komen om te voorkomen dat bestaande schulden worden doorgestreept”. Deze overbruggingskrediet gaat echter niet ten koste van de belastingbetaler omdat dat pas het geval is als het geld niet wordt terugbetaald aldus Wellink.

De Europese Centrale Bank (ECB) probeert om banken te triggeren om in Griekenland te blijven zitten door looptijden van leningen te verlengen.