'Banken niet dwingen Griekenland te steunen'

Banken mogen niet gedwongen worden om in de bres te springen voor het noodlijdende Griekenland. Dat zei president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank ( DNB ) zaterdag in het radioprogramma Tros Kamerbreed.

Als banken niet vrijwillig participeren, kun je ze niet dwingen, was de boodschap van de bankpresident.

Wellink zette eerdere uitspraken van voorzitter Jean-Claude Trichet van de Europese Centrale Bank (ECB) kracht bij. De ECB vreest dat zo'n herschikking wordt gezien als een wanbetaling door Griekenland, waardoor er grote schade kan ontstaan voor de Europese financiële sector.

De uitspraken van Wellink staan haaks op de koers van minister Jan Kees de Jager van Financiën. Net als Duitsland wil de Nederlandse regering dat banken en pensioenfondsen de looptijd van hun leningen aan Griekenland verlengen.

Wellink vindt dat de Grieken moeten worden gesteund. Omdat ze deel uitmaken van Europa, maar ook uit eigenbelang: ''Er is een systeem gebouwd waarbij alles met alles samenhangt''.

De schade zou ook voor Nederland ''zeer, zeer, zeer groot'' zijn als het misgaat in Griekenland. Dan kan een lawine ontstaan waardoor niet alleen Nederland een probleem heeft, maar de hele wereld, aldus Wellink.

ANP