Beperkt risico banken bij Grieks failliet

Nederlandse financiële instellingen lopen maar weinig direct risico bij een eventueel bankroet van Griekenland, omdat ze hun investeringen in Griekenland het afgelopen jaar sterk hebben teruggebracht.

Dat blijkt woensdag uit een inventarisatie onder Nederlandse banken en verzekeraars.
Alleen ING en ABN Amro hebben nog significante bedragen in Griekenland uitstaan. ING bezat een jaar geleden nog voor 3 miljard euro aan Griekse staatsobligaties, maar heeft dit teruggebracht tot 1,4 miljard euro.

ABN Amro heeft eveneens voor 1,4 miljard euro aan Griekse investeringen, maar dan in de vorm van kredieten aan enkele overheidsbedrijven zoals de Griekse spoorwegen.

Franse banken
SNS Reaal heeft haar belangen in Griekenland volledig afgebouwd. De verzekeraars Delta Lloyd en Aegon hebben nog maar respectievelijk 120 miljoen en 5 miljoen euro in Griekse staatsobligaties geïnvesteerd.

Deze bedragen staan in schril contrast met de investeringen die Franse banken in Griekenland hebben uitstaan. Alleen al de bank Crédit Agricole heeft een belang van 24,5 miljard euro in Griekenland zitten.

Kredietwaardigheid
Omdat kredietbeoordelingsbureau Moody's vreest dat Crédit Agricole flink zal verliezen op haar Griekse investeringen, dreigde Moody's woensdag de kredietwaardigheid van de bank te verlagen. De Franse banken Société Générale en BNP Paribas kregen eenzelfde waarschuwing van Moody's .

Analist Lemer Salah van SNS Securities denkt niet dat Nederlandse financiële instellingen het risico op een lagere kredietwaardigheid lopen.

''De implicaties van een Grieks bankroet voor bijvoorbeeld ING zullen gering zijn. Er is marktwaardering toegepast op de staatsobligaties, en als je kijkt naar de waarde van de totale beleggingsportefeuille van ING gaat het om een vrij insignificant bedrag'', aldus Salah.

ANP