Wellink wil groter noodfonds eurolanden

Een bijdrage van banken en andere investeerders aan de financiële steun voor Griekenland kan alleen als het reddingsfonds voor eurolanden wordt verdubbeld. Dat zegt de president van De Nederlandsche Bank ( DNB ), Nout Wellink , in een donderdag verschenen interview met het Financieele Dagblad.

''Als je deze risico's neemt, moet je je realiseren dat je een vangnet moet bouwen'', zei Wellink over het voornemen om private investeerders hun leningen aan Griekenland te laten verlengen. Het laten doorrollen van de schulden moet de Grieken meer ruimte geven om de economie te hervormen en moet de bijdrage van overheden aan de hulp beperken.

Wanbetaling
Dat plan kan alleen slagen als de bijdrage van investeerders volledig vrijwillig is, benadrukte Wellink. Als er sprake is van dwang kan dat door kredietbeoordelaars namelijk worden opgevat als een wanbetaling door de Grieken, wat grote nadelige gevolgen kan hebben voor de Europese financiële sector.

De problemen kunnen dan ook overslaan naar andere probleemlanden in de eurozone, zoals Portugal, Ierland en Spanje, stelde de centralebankpresident.

''Als het fout gaat, heb je jezelf heel wat te verwijten'', waarschuwde Wellink. ''Als kredietbeoordelaars het doorrollen als onvrijwillig zien en als gedeeltelijke wanbetaling, vindt besmetting plaats van andere perifere eurolanden.''

Verdubbelen
Om de risico's af te dekken moet het noodfonds voor eurolanden worden verdubbeld tot 1500 miljard euro, stelt Wellink. ''Als je dreigt door het ijs te zakken, moet je een heel groot vangnet hebben.''

Minister Jan Kees de Jager (Financiën) reageert niet op de uitspraken van Wellink. In eerdere discussies over de omvang van het noodfonds heeft Nederland aangegeven niet voor ophoging te voelen. Tot nu toe hebben Ierland en Portugal een beroep op het fonds gedaan.

ANP