Obama wil geen kortetermijnoplossing

De Amerikaanse president Barack Obama wil geen kortetermijnoplossing om de schuldenproblematiek in zijn land het hoofd te bieden.

''We gaan dit oplossen. En dat gaan we doen voor een redelijke tijd'', zei Obama maandag op een persconferentie in het Witte Huis.

Hij beloofde dat er voor 2 augustus overeenstemming bereikt zal worden, om een dreigende catastrofe af te wenden. Het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft eerder aangegeven tot dan de rekeningen te kunnen betalen met behulp van andere financieringsbronnen.

Recessie
Als het niet lukt om het schuldplafond in de Verenigde Staten te verhogen, kan dat een nieuwe recessie teweegbrengen in het land, waarbij miljoenen Amerikanen hun baan kwijtraken, aldus de president.

De Amerikaanse staatsschuld bereikte twee maanden geleden het wettelijke maximum van 14,3 biljoen dollar (9,8 biljoen euro). Republikeinen willen dat president Obama zijn uitgaven beperkt, maar het Witte Huis zegt tot het einde van volgend jaar 2,4 biljoen dollar nodig te hebben.

ANP