Geithner onzeker over kredietbeoordeling VS

De Amerikaanse minister van Financiën Timothy Geithner is er niet zeker van of het akkoord over de staatsschuld van de Verenigde Staten kan voorkomen dat het land de hoogste kredietwaardering (AAA) kwijtraakt.

Dat zei hij dinsdag tegen de Amerikaanse tv-zender ABC.

De kredietbeoordelaars zullen volgens hem nauwgezet kijken of de politici in Washington in staat zullen zijn om het begrotingstekort onder controle te krijgen.

Het risico dat de VS opnieuw in een recessie belandt, is volgens hem klein, hoewel het vertrouwen in de economie de laatste maanden wel een deuk heeft opgelopen.

Schuldenplafond
De grote ratingbureaus bestuderen de deal over het schuldenplafond nog. Maar Standard & Poor's gaf eerder al aan dat bij besparingen van 4000 miljard dollar de komende tien jaar, de VS de hoogste waardering van AAA (Triple-A) waarschijnlijk zal behouden.

Volgens het akkoord gaat Washington echter 2400 miljard dollar snijden in de overheidsuitgaven de komende tien jaar. Daarom denken veel analisten dat de kredietbeoordeling naar beneden zal worden bijgesteld naar AA (Double-A).

ANP