Genomineerden Morningstar Awards Nederland 2013

De fondsanalisten van Morningstar hebben weer berekend welke beleggingsfondsen en fondshuizen de afgelopen jaren het best hebben gepresteerd en in aanmerking komen voor een Morningstar Award. San Lie, Morningstar's head of research Benelux, stelt: "De Morningstar Fund Awards zijn een erkenning voor die fondsen die de afgelopen jaren het beste hebben gepresteerd ten opzichte van hun categoriegenoten." In vijftien categorieën variërend van ‘Aandelen Nederland’, ‘Obligaties Euro Overheid’ tot ‘Mixfondsen Defensief’ zijn drie genomineerde beleggingsfondsen genomineerd. Daarnaast worden vijf Awards uitgereikt aan fondshuizen die een brede(re) range aan goedpresterende fondsen aanbieden.

Genomineerde aandelenfondsen

MFS domineert in de categorie 'Aandelen Wereldwijd' en First State heerst bij 'Aandelen Emerging Markets' beide met 2 nominaties in deze categorieën. Nederlandse fondshuizen doen in de grote aandelencategorieën niet mee.

Genomineerde obligatiefondsen

Templeton, Pioneer en HSBC zijn met maar liefst twee beleggingsfondsen genomineerd. Delta Lloyd en Kempen houden de Nederlandse eer hoog. Net als bij de genomineerde aandelenfondsen zijn er ook in de obligatiecategorieën fondsen voor het tweede jaar op rij voorgedragen voor een Morningstar Award. "Het bevestigt dat de goede prestaties van deze fondsen geen toevalstreffer zijn." aldus Morningstar's head of research Benelux San Lie.

Genomineerde mixfondsen

Bij de mixfondsen zijn met ING, Aegon , Delta Lloyd en Triodos de meeste Nederlandse fondshuizen genomineerd. Dat komt mede omdat er relatief weinig mixfondsen van buitenlandse aanbieders in ons land verkrijgbaar zijn. Ook hier zijn er weer een aantal fondsen die vorig jaar ook tot de genomineerden behoorden, zoals van ING, Aegon , Triodos en Banque de Luxembourg.

Genomineerde fondshuizen

Threadneedle lijkt een abonnement the hebben op de Morningstar Awards. Al vier jaar op rij (2009, 2010, 2011 en 2012) komt het fondshuis in de categorie 'Beste grote fondshuis aandelenfondsen' als beste naar boven. In 2009, 2010 en 2012 ontving het ook al de prijs voor 'Beste fondshuis alle Assetcategorieën.' En dit jaar is Threadneedle weer in beide categorieën genomineerd. iShares is dit jaar de grote afwezige. Een sterke binnenkomer is Vanguard, dat dit jaar in drie categorieën meedoet. AXA , MFS, First State en Delta Lloyd dongen vorig jaar ook al mee en de laatste twee gingen er met een Award vandoor.