Reddingsplan Griekenland zet Amerikaanse beurzen hoger, Dow +0,5%

De aandelenbeurzen in New York veerden woensdag weer op. Meer details over een Grieks hulpplan gaven beleggers enig vertrouwen, maar tegelijk kreeg de kredietwaardigheid van Spanje een knauw.

Het besluit van het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Fed, om de rente laag te houden, gaf extra voeding aan het positieve sentiment.

De Dow-Jonesindex noteerde bij sluiting van de handel 0,5 procent hoger op 11.045,27 punten. De breder samengestelde S&P 500-index stond 0,7 procent in de plus op 1191,36 punten. De technologiebeurs Nasdaq sloot vrijwel onveranderd op 2471,73 punten.

Staatsleningen
Dinsdag boekten de Amerikaanse graadmeters nog grote verliezen na afwaarderingen van Griekse en Portugese staatsleningen. Woensdag kreeg ook Spanje een lagere waardering van kredietbeoordelaar Standard & Poor's.

Toch kochten beleggers weer aandelen, nadat meer details bekend werden over financiële hulp aan Griekenland.

Griekenland
De eurolanden zijn bereid het noodlijdende Griekenland 30 miljard te lenen tegen een rente van ongeveer 5 procent, het IMF wil daar 15 miljard bij doen.

Om zich te ontdoen van de enorme schuldenlast heeft Griekenland de komende drie jaar 135 miljard euro nodig, zei de Duitse minister van Economische Zaken, Rainer Brüderle.

IMF-directeur Dominique Strauss-Kahn liet zich na een onderhoud met Duitse parlementsleden niet uit over bedragen. Wel zei hij dat snel een besluit nodig is over hulp aan Griekenland.

Dow Chemical
Beleggers putten verder hoop uit meevallende kwartaalcijfers van grote bedrijven. Chemieconcern Dow Chemical trok de aandacht met een koerswinst van 5,9 procent. Het fonds was daarmee de grootste stijger in de S&P 500.

Ook financiële fondsen stonden na de uitverkoop van dinsdag weer in de belangstelling. De Amerikaanse bank JP Morgan Chase noteerde de grootste winst in de Dow van 2,9 procent. Ook Bank of America was bij de winnaars te vinden. Het aandeel won 1,8 procent.

Op de valutamarkt noteerde de euro 1,3208 dollar tegen 1,3140 dollar bij het sluiten van de Europese beurzen.

ANP