Somberheid experts draait in optimisme

Cornevanzeijl
Corné van Zeijl

Het grootste deel van 2018 waren de experts erg somber gestemd. De AEX kwakkelde voort, maar in oktober heeft deze houding zich dubbel en dwars uitbetaald. De AEX ging met maar liefst 5,6% naar beneden. Na al te zijn gedaald in augustus en in september. Dat hadden de experts uitstekend gezien. Dan is natuurlijk de grote vraag, wat denken die experts nu? Het antwoord is duidelijk. Met is volledig gedraaid. Maar liefst 2/3 van de experts denkt dat de AEX in november zal stijgen. Een kleine 15% verwacht een neutrale beurs.

En 21% denkt dat we nog niet alle ellende gehad hebben. In de grafiek is duidelijk de revival van het optimisme te zien. We moeten terug tot januari 2016 om een dergelijk niveau van optimisme te vinden. De meest gehoorde reden achter het optimisme is dat de koersen wel genoeg gedaald zijn en de problemen wel zijn ingeprijsd. Daarnaast noemde men nog de waardering van aandelen, zeker in relatie tot een spaarrekening. En we staan op de drempel van de traditionele eindejaarsrally.

Aexbeurs

Lange termijn nog voorzichtig

Voor de langere termijn is men er nog niet zo zeker van. Daar zijn de pessimisten nog licht aan de overhand. Een van de redenen die hier genoemd zijn is dan men een recessie verwacht. En dat Italië de potentie heeft om de euro om te trekken. Er is een grote lijst met zorgen. Ieder op zich heeft de potentie een majeure impact op de wereldeconomie te hebben.

Aexopties

Wat voor Brexit wordt het?

Ook hebben een speciale Brexit vraag gesteld; Wat voor soort Brexit komt er aan, denkt u? De mogelijke antwoorden waren.


a. Een hard Brexit
b. Een soft Brexit
c. Eeuwig uitstel na 29 maart 2019
d. Er komt een nieuw referendum

De antwoorden waren net zo verdeeld als de meningen in Groot Brittannië zelf. Er waren diverse experts die van nieuwe verkiezingen uitgaan wat impliciet een nieuw referendum betekent. Bij de keuze voor een harde Brexit werd onder andere genoemd dat er simpelweg geen andere mogelijkheid en dus vervalt men automatisch op de hard Brexit optie. Weer een andere experts denkt dat zoals altijd alles onder druk vloeibaar wordt en dus ook de standpunten van beide kampen. Weer een andere voorziet eigenlijk weinig problemen, wat voor Brexit er ook komt. Een idee wat ik bij diverse ondernemers hier in het Westland ook wel eens hoor. Er zijn genoeg landen waarmee gehandeld wordt zonder overeenkomsten. Het is wat moeilijk en duurder, maar het kan wel. Enfin het eindoordeel ligt in de handen van de politici.

Brexit2019

Aandelenkeuzes weer prima

De keuzes voor de individuele aandelen waren heel mooi. De meeste toppers deden het beter dan de AEX . Alleen ING bleef ietsje achter. En bij de floppers had men een paar mooie namen te pakken; ArcelorMittal -18%, Altice -9% en AKZONobel -8%. Per saldo zou een fictief long / short fonds een positief resultaat van 3,2% hebben laten zien.

Beursaandelen

ASML en ING toppers Altice en Unilever floppers

Voor de komende maand zet men vol in op ASML en ING. Deze twee aandelen steken er met kop en schouder boven uit. Beide aandelen vindt men te hard gedaald. Altice voert zoals gebruikelijk de lijst met floppers aan. Unilever is een opmerkelijke tweede. In een opgaande beurs zullen veilige aandelen zoals Unilever achter blijven. Dat verklaart ook de keuze voor Gemalto , want daar ligt nog steeds een bod op.

Aexbeurzen

Er deden 68 experts aan de enquête mee.