2018, een rampjaar voor aandelen

Het jaar 2018 gaat te boeken als een jaar van winstnemingen na jaren van vrij forse koersstijgingen. Het gemiddelde mondiale aandeel koerst dit jaar ruim 8,8 procent lager exclusief het eventueel ontvangen dividend. De Griekse hoofdaandelen waren dit jaar de grootste verliezers in Europa. Het gemiddelde aandeel in Athene verloor ruim 28 procent. Andere grote verliezers waren de beurzen van Warschau, Parijs, Italië en Finland. De Russische aandelen waren dit jaar met een verlies van 4,1 procent relatief gezien de besten.

Landrendementen2018

Ajax aan kop in NL

Het gemiddelde Nederlandse aandeel verloor in 2018 ruim 10,6 procent hetgeen net iets slechter is dan het gemiddelde. Grote verliezen waren er voor onder andere Beter Bed, BE Semiconductor (na jaren van extreme koerswinsten), Wessanen, PostNL en Kendrion. Bij de winnaars op het Damrak zien we Ajax (vooral door de transfers en de successen in Europa), Basic-Fit, Ahold Delhaize en Wolters Kluwer.

Geen extreme uitslagen in de VS

In New York zagen we bij de blue chips niet veel grote negatieve uitschieters met uitzondering van General Electric dat ruim 59 procent verloor. Andere blue chips met grote verliezen waren onder andere Kraft Heinz, Philip Morris International en Goldman Sachs. Bij de winnaars zien we de relatief defensievere aandelen zoals Merck KGaA & Co., Microsoft, Pfizer en Nike. De Amerikaanse techaandelen verloren circa 7 procent. Grote verliezen waren er voor Applied Materials, BlackBerry en Celgene. Opvallend is dat de winnaars ook hier weinig extremen bevatten. De grootste winnaars zijn Adobe, Netflix en Amazon zij het met relatief beperkte winsten van circa 22 procent dit jaar. Echter op langere termijn waren de Amerikaanse techaandelen extreem lucratief met bijna een vervijfvoudiging sinds 2008 (toen de beurzen hard in elkaar klapten).

Zelfs internetaandelen omlaag

Het is natuurlijk geen verrassing dat bijna alle sectoren op stevige verliezen staan in 2018. De offshore aandelen waren met een verlies van ruim 30 procent de slechtste sector in 2018. Andere slechte sectoren waren de automobielsector, de telecomsector en de metaalsector. Opvallend is dat dat zelfs de internetaandelen dit jaar op verlies staan. Netflix is hier één van de weinige aandelen in deze sector dat in het groen staat.

De supermarktsector en de voetbalclubs staan dit jaar als enigen op winst. De supermarktsector won dit jaar een half procentje. De voetbalclubs, wat eigenlijk niet een echte aandelensector genoemd kan worden, staat dit jaar bijna 6 procent hoger hetgeen vooral door de winsten van Ajax, Sport Lisboa e Benfica en Juventus kwam.

Rendementen per sector in 2018

Aandelensectorenrendementen