Standard Life noemt markten verslaafd aan goedkoop geld

De markt voor staatsobligaties kent tot nu toe maar een grote drijfkracht: liquiditeit. De obligatiemarkt is verslaafd geraakt aan goedkoop geld, stelt Philip Laing, Investment Director, Government Bonds bij Standard Life Investments.

Het lijkt erop dat niets anders telt dan de blijde boodschap die centrale bankiers te vertellen hebben. Maar veel obligatiebeleggers voelen zich er ongemakkelijk bij. De short posities hebben veel weg van een ’stoelendans’. Niemand wil staatsobligaties bezitten als de muziek stopt.

Als het wereldwijde herstel echt hapert, dan zijn de huidige waarderingen op de obligatiemarkt gerechtvaardigd en beleven we echt ongekende tijden.

Als echter het ogenschijnlijk ondenkbare gebeurt en de wereldeconomie reageert op de extra stimulans van centrale banken (en de lage olieprijzen) dan kan het ’new normal’ snel verdampen op de Britse en Amerikaanse obligatiemarkt en gaan ineens de fundamentele drijfveren van de obligatiekoersen weer zwaar wegen. We wachten de ontwikkelingen met een voorzichtige houding zo stellen de analisten.