Standard Life Investments: Grieken openbaren zwakte in muntunie

Een akkoord op de valreep geeft de Grieken vier maanden uitstel. De dreiging van een Grexit is niet afgewend, maar vooruitgeschoven. Met alle gebreken die er in Griekenland zijn aan te wijzen, is de crisis vooral te wijten aan het zwakke ontwerp van de muntunie, vindt Jeremy Lawson, hoofdeconoom van Standard Life Investments, in zijn wekelijkse nieuwsbrief.

VS deed er 150 jaar over

Wordt de EU vergeleken met de VS, dan blijkt duidelijk het verschil. In de VS zijn de mechanismen aanwezig om individuele staten te beschermen voor de volle impact van een lokale crisis. Daarom is er ook nooit sprake van een Florexit, omdat de muntunie daar optimaal functioneert. De daling van de olieprijzen, waardoor met name Texas wordt getroffen, is hier een goede illustratie van. Fiscale transfermechanismen verzachten de economische gevolgen voor deze staat. Een ander aspect waar James McCann op wijst, is de relatieve mobiliteit van de Amerikaanse arbeidskrachten.

In Europa is nog veel werk te doen. McCann plaatst wel een historische kanttekening. De VS is ook niet van de ene op de andere dag omgetoverd tot een muntunie, daar ging een proces van 150 jaar aan vooraf. In die zin ligt de eurozone voor op schema, hoewel die geen anderhalve eeuw de tijd zal krijgen om uit te kristalliseren.

Wankele basis - socialistische Grieken gedwongen tot liberaal beleid

De dreiging van een acute Grexit is voorlopig afgewend. De verlenging van het huidige steunprogramma met vier maanden is bewust gekozen, omdat herfinanciering van overheidsschuld kort daarna nodig is. Zo wordt de Grieken de duimschroeven aangedraaid, zodat ze de druk blijven voelen om hervormingen door te voeren.

Het zal Syriza niet meevallen om de deal met de geldschieters te verkopen in eigen huis en bij de coalitiepartner. Een socialistische regering wordt geforceerd om een liberale hervormingsagenda door te voeren. Lawson ziet niet alleen het risico dat er uiteindelijk geen akkoord uitrolt, maar ook dat de stabiliteit van de regering verre van gegarandeerd is.

Bron: Express.be