Standard Life Investments: Sociale onrust dreigt in Rusland, koopjesjagers zien kansen

De lage olieprijs en sancties storten de Russische economie in een diepe recessie, voorspeld wordt een krimp van 5%. De laatste recessie stamt uit 2009, maar dit keer is de situatie extra complex door de dure leenkosten en gevolgen van het sanctiebeleid. Voor het eerst onder Poetins leiderschap kampt het land met dalingen op alle fronten: lagere olieprijzen, lonen en welvaart.

Alexwolf
Alex Wolf

Rusland zwakker

Als de bevolking de gevolgen gaat voelen, valt sociale onrust niet uit te sluiten, stelt Alex Wolf, econoom opkomende markten bij Standard Life Investments. Toch ziet hij dat koopjesjagers op de beurs alweer actief worden, maar is dat terecht, vraagt hij zich af.

Al zou de huidige crisis afnemen, de maatregelen die Rusland heeft genomen zijn precies diegene die de economie al geschaad hebben sinds de vorige crisis. Structurele hervormingen zijn broodnodig, maar lijken verder weg dan ooit. Een interveniërend beleid en een ongunstig investeringsbeleid hinderen de Russische economie om op langere termijn te groeien.

Sancties niet de hoofdoorzaak

De sancties zijn volgens Wolf niet de hoofdoorzaak van de Russische crisis. Zij werken hooguit versterkend door de dalende olieprijzen en het afnemende vertrouwen onder investeerders. Voor de crisis zuchtte de economie al onder corruptie en een ongunstig investeringsklimaat.

Toch zijn beleggers met een hoge risicotolerantie alweer terug aan het front. De Russische aandelenmarkten zijn dit jaar met 21% gestegen en lopen binnen de opkomende markten voorop. Voor stockpickers zijn er wel kansen te ontdekken, zoals bijvoorbeeld bij exporterende bedrijven, die hun inkomsten in dollars genieten, terwijl de kosten in roebels worden afgerekend. Maar over het algemeen is Wolf erg terughoudend met Russische aandelen tot de crisis stabiliseert en het economische plaatje verbetert.