Western Asset denkt dat verschuiving in oliebevoorrading zal leiden tot hervorming energiemarkt

De dramatische daling van de olieprijzen in de afgelopen zes maanden zal in de nabije toekomst niet uitgewist worden en geeft aan dat de OPEC de controle over de markt heeft verloren. Zo beweerde onlangs een panel van experts op een forum van adviseurs gesponsord door Legg Mason .

Fair falue 50-60

In een heftige discussie met als thema “Ripple or Tsunami? Assessing Oil’s Future Impact on the Markets” gemodereerd door Consuelo Mack, uitvoerend producent en eindredacteur van Consuelo Mack WealthTrack, lieten analisten van Western Asset hun licht schijnen over de structurele veranderingen op de energiemarkt. De consensus: de daling van de olieprijzen betekent een ‘tsunami’ – een verschuiving op lange termijn waardoor de barrelprijs de komende jaren wel eens tussen de $ 50 - $ 60 zou kunnen blijven schommelen.

Kunstmatige daling olieprijs

“Door de toename van de olieproductie in de VS in oktober vorig jaar, lieten de Saudi’s en andere landen zoals Oman, Koeweit en de Verenigde Arabische Emiraten de olieprijs voor Azië zakken in een poging om hun marktaandeel te vrijwaren. Verwacht werd dat het kartel op de OPEC-vergadering een maand later zijn natuurlijke marktcontrole zou uitoefenen om het verstoorde evenwicht tussen vraag en aanbod bij te sturen. Maar er gebeurde niets, en dat wijst erop dat de OPEC de controle kwijt is en dat het karteleffect is uitgewerkt”, vertelt onderzoeksanalist J. Gibson Cooper. Dit gaf aanleiding tot een drastische wijziging in het landschap en noopte financieel adviseurs tot een herziening van fundamentele beleggingsstrategieën.

Faillisementen in oliesector

"Het goede nieuws”, aldus Ryan Brist, hoofd van US Investment, “is dat je vanuit het standpunt van portefeuilles een ‘zee van tijd’ hebt”. Een mening die ook Cooper vertolkt. “Wij verwachten dat de faillissementen in de energiesector lichtjes zullen stijgen”, zegt Cooper. “We denken niet dat de high-yieldobligaties in de energiesector het in 2015 zwaar te verduren krijgen. Aangezien we ervan overtuigd zijn dat de olieprijs vermoedelijk een aantal jaar rond deze prijs zal blijven schommelen, denken we dat 2016 een groter vraagteken vormt. Voorlopig blijft de energiemarkt nog aantrekkelijk”, stelt Cooper. “We zullen inderdaad meer faillissementen tellen, maar we denken wel dat de huidige spreads en prijzen het faillissementsrisico ruimschoots compenseren.”

Brist gaf aan dat er een neerwaarts risico kan bestaan op de high-grade markt, maar dat er ook andere mogelijkheden zijn. “Er is een grote versnippering in het energiesegment, en vooral op groeimarkten zoals Rusland en Brazilië, waar fraude en overheidsinmenging meespelen, zou ik voorzichtig zijn. High Yield ziet er wel behoorlijk interessant voor portefeuilles, daar zou ik op inzetten.

Cooper stelde dat het zinvol zou zijn de energiesector in drie segmenten op te splitsen, omdat het momenteel een erg omvangrijke markt is. “Globaal genomen gaat het over drie grote sectoren: exploratie en productie, oliebedrijven en het midstream-segment. Die midstream vertegenwoordigt nog altijd een groot deel van onze strategie. Ze zijn bijna allemaal gestructureerd als master limited partnerships ( MLP ’s) en wij denken dat deze ondergroep van de energiesector het uitstekend zal doen, wat de marktomstandigheden voor de grondstoffen ook zijn.”

In het huidige klimaat zegt het team dat liquiditeiten de sleutel vormen. “Vraag is of je over hefbomen of overbruggingsmogelijkheden beschikt in je bedrijf om het hoofd te bieden aan een periode met lage grondstofprijzen", bedenkt Cooper. "We gaan ervan uit dat niet alle prijzen in de VS of elders ter wereld tussen $ 50 en $ 60 zitten.”

Gevaren

Opwaartse risico’s blijven belangrijk om rekening mee te houden. Cooper merkt op dat een kartel dat 30 miljoen vaten per dag oppompt, elke schok aankan. “We hebben problemen gehad in Irak, Libië baarde zorgen en er zijn grote verkiezingen in Nigeria die steeds worden uitgesteld in het licht van aanhoudend geweld dat een impact heeft op de productie.” Het afgelopen kwartaal verliep alles wel gunstig voor de productie, geeft Cooper aan: de VS doet het goed, de OPEC-productie lag vrij hoog en de volatiliteit bleef aan de lage kant.

De kans op een spectaculaire verrassing wat de olieprijzen betreft, is in het huidige klimaat vrij klein, weet Brist. “Analisten zijn erg goed in het tellen van vaten aan aanbodzijde, maar de vraag peilen is een ander paar mouwen”, aldus Brist. “Gezien de huidige marktomstandigheden denk ik dat het basisscenario – $ 50 tot $ 60 voor een vat olie – het hoogst waarschijnlijke is.”