Standard Life over impact QE op vastrentend

De kwantitatieve verruiming (QE) door de ECB roept herinneringen op aan eerdere programma’s in de VS en het VK. Europese beleggers kunnen hun voordeel doen met de ervaring die andere centrale banken hebben opgedaan, nu de ECB zich met een QE-programma achteraan de rij centrale banken heeft geschaard die met dit middel de economie op gang willen krijgen. De vraag voor obligatiebeleggers is hoe de staatsobligaties in Europa reageren en waar er waarde wordt gecreëerd. We kunnen lering trekken uit de QE-programma’s in het VK en de VS, stellen obligatiespecialisten van Standard Life Investments.

Staatsobligaties

De grootste les van QE is dat de beste tijd om je obligaties te verkopen aan de vooravond van het opkoopprogramma is. Het probleem in Europa is dat er een beperkt aanbod van schuldpapier is, dat geeft een prijsdruk. Investment Director Government Bonds Philip Laing is terughoudend om een zelfde reactie van de yield curve te verwachten als in de VS en het VK. “De vraag is hoe de markt van staatsobligaties in Europa het zal doen en een situatie van QE”, zegt hij. Laing verwacht dat de ECB het programma na september 2016 verlengt als ze de positieve bijeffecten zien van QE.

Bedrijfsobligaties

De ECB is de oorzaak van een verschil in prestaties van euro en dollar credit. Er zijn nu delen van de investment grade markt waar de waarderingen duur lijken. Een oorzaak voor deze divergentie is de platte treasury bond curve en de grote exposure naar energie-gerelateerde ondernemingen in de dollar credit markten. Daar liggen kansen. Head of Credit Graig MacDonald denkt dat QE steun verleend aan de euro credit en ziet long-end dollar waarderingen historisch gezien als goedkoop.

High Yield

Ook op de highyield-markt heeft QE forse implicaties, het is een obligatiemarkt met trekjes van de aandelenmarkten. Sommige beleggers wachtten het begin ervan niet af, maar kochten staatspapier en aandelen. De structurele problemen van de eurozone worden niet opgelost door QE, maar het verleent wel steun aan de euro highyield markt. Het gevaar voor beleggers is dat zij een steeds langere looptijd en hoger risico opzoeken.

Volgens David Ennett, Head of European High Yield, is de beste value te vinden in een gespreide highyield-portefeuille en goed gekapitaliseerde bedrijven in Europa. Voor diverse sectoren van de highyield markt is voorzichtigheid geboden.