Standard Life Investments: Recente volatiliteit Duitse bund nader bekeken

De volatiliteit op de obligatiemarkt is in 2015 weer volop terug van weggeweest. Recentelijk bereikte het een hoogtepunt met een stevige sell-off. In twee weken tijd schoot de yield op 10-jarige bunds omhoog van 7bps naar 78bps; 30-jarige bunds stegen intra-day van 46bps naar 140bps. Jack Kelly, Investment Director, Global Government Bonds bij Standard Life Investments verwacht niet dat de ‘oude’ bund yield terugkeert naar 7bps. Logischer is dat de yield stabiliseert op het huidige niveau.

Oorzaak volatiliteit ligt in combinatie van factoren

Jackkelly
Jack Kelly

De oorzaak van deze toegenomen volatiliteit ligt met name in de omvang van het kwantitatieve verruimingsprogramma van de ECB, dat de verwachting heeft overtroffen. Maar wat nou precies die sell-off eind april - begin mei in gang heeft gezet, is lastig te verklaren. Terwijl de olieprijzen stegen, piekte de inflatie niet. De meest waarschijnlijke verklaring is een combinatie factoren zoals het afbouwen van een consensuele long positie, een afgenomen risicobereidheid bij investeringsbanken, de afwezigheid van Japanse investeerders door opeenvolgende feestdagen in Japan en een nogal strikt ECB opkoopprogramma.

Vooruit kijken

Nu het stof is neergedaald, zijn yields weer terug op het historisch lage punt waar ze het vorige jaar eindigden. Jack Kelly gelooft dat yields hier steun zullen vinden aangezien een aantal macro-economische trends en technische factoren hiervoor pleit:

  • de netto uitgifte van schuldpapier blijft negatief
  • centrale banken blijven substantieel obligaties opkopen
  • Spaanse en Italiaanse beleggers kopen hun eigen 10-jarige obligaties bij een rentevoet van 2% yield terug
  • Duitse institutionele beleggers kopen liever langetermijnschuld van langetermijnschuld.

    De ontwikkelingen in de VS zijn van groot belang. Zodra beleggers daar stevig in Amerikaanse overheidsobligaties stappen, heeft dat gevolgen voor Duitse bunds, vooral nu die zich zo kwetsbaar hebben getoond.