Standard Life optimistischer over Europa

Het eerste halfjaar heeft de divergentie tussen ontwikkelde en opkomende markten vergroot. Dit is dus meer dan een tijdelijk fenomeen. De VS heeft de zwakke start van het jaar achter zich gelaten, maar veel ruimte voor verbetering ziet Jeremy Lawson van Standard Life Investments niet. De arbeidsproductiviteit blijft zwak. Meer lof is voor de prestaties van Europa.

Jeremylawson
Jeremy Lawson

Tussenrapport per regio

  • VS - voldoende
  • Europa - zeer goed
  • Japan - ruim voldoende
  • Opkomende markten - onvoldoende

    Optimisme over Europa

    Europa springt eruit en krijgt extra lof. James McCann voorspelt een groei van 1,5%, dat zou 2015 tot het beste jaar sinds 2011 maken. Het herstel krijgt meer vorm. Belangrijk is te kijken naar de samenstelling van de economische groei. De aantrekkende activiteit wordt breed gedragen. Spanje bepaalt het groeitempo. Frankrijk verraste ook met een groei van 0,1%, maar onder de oppervlakte ziet het er bij de Fransen minder rooskleurig uit.

    Inflatie

    Het is moeilijk om de kerninflatie te voorspellen, het is wel een belangrijke factor. Een cyclisch herstel moet langzaam de reservecapaciteit uithollen, waardoor inflatie gaat stijgen. McCann acht de kans klein dat de ECB zijn QE eerder beëindigt, mogelijk wordt het programma juist iets langer voortgezet dan het beoogde einde in september 2016. Het beleid zal wel succesvol blijken voor de eurozone, afbouw van de stimuleringsmaatregelen kan dan in 2017 plaatsvinden.

    Japan is de positieve groeiverrassing dit jaar. Veel van de groeikracht in het eerste kwartaal werd veroorzaakt door tijdelijke factoren. Govinda Finn ziet als grootste winstpunt niet zozeer de groeisnelheid, als wel de samenstelling van de groei. De vraag uit de private sector speelt een steeds belangrijker rol in het BBP . Toch blijft de verbetering benedenmaats, wat vraagt om meer stimulering.

    De opkomende markten presteerden nog zwakker dan voorspeld, schrijft Alex Wolf. Nu de Fed op het punt staat om het beleid te normaliseren, vormen de opkomende markten het grootste risico voor de groei van de wereldeconomie. De Chinese economie rust op een wankel fundament en wat over het algemeen over het hoofd gezien wordt, is dat de huidige beleidsmakers te weinig werk maken van hervormingen van de staatsbedrijven.