Standard Life Investments: Hoera! El Niño komt er weer aan

El Niño trekt veel sporen over deze aardbol: droogte, warmer dan normaal weer of hevige regenval. De economische gevolgen hangen af van de intensiteit van het El Niño-effect. De komende maanden moet men letten op een aantal positieve en negatieve gevolgen, vindt Jeremy Lawson, hoofdeconoom bij Standard Life Investments. En hij ziet zegen voor de wereldeconomie in het natuurverschijnsel.

Jeremylawson
Jeremy Lawson

Volgens het IMF kan El Niño de economische groei negatief raken in landen die gevoelig zijn voor grote droogte en veel landbouwproducten exporteren, zoals Indonesië, Zuid-Afrika, Australië, Nieuw-Zeeland en India. Een positief effect heeft het in Mexico, Canada, de VS en Argentinië, waar de klimaatverandering gunstig uitpakt voor producenten. El Niño kan mogelijk de aanhoudende en verwoestende droogte in Californië doorbreken.

De landen en economieën waar de impact negatief is, zijn relatief kleiner dan die waar de impact positief uitpakt. Per saldo kan El Niño dus een positieve impuls aan de wereldeconomie geven.

Grondstoffen omhoog

De prijzen van grondstoffen worden hoger gedreven en daarmee ook de inflatie. Met de lage inflatiecijfers in de ontwikkelde wereld is dat effect van El Niño eigenlijk een zegen, vindt Lawson. In een aantal opkomende markten kan dit meer overlast geven. Beleggers doen er goed aan om de effecten van El Niño te monitoren. Want de richting waarop groei en inflatie gaan, bepaalt ook de richting van het monetaire beleid en de assetprijzen die daardoor gevormd worden.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
redactie@analist.nl

Copyright Analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.