Standard Life Investments: ECB houdt kruit droog

Europa heeft een open economie, maar is daardoor gevoeliger voor de mondiale handelscyclus, die momenteel sterk verzwakt is. Die zwakke internationale handel is een weerslag van de groeivertraging in diverse opkomende economieën. Minder economische activiteit in deze landen wordt gevoeld bij exporteurs tot in Europa, schrijft James McCann in de Weekly Economic Briefing van Standard Life Investments.

Jamesmccann
James McCann

Het goede nieuws is dat het economisch herstel in Europa voortgaat, met name gedreven door de binnenlandse vraag. Data lijken te bevestigen dat het herstel aan momentum wint en de binnenlandse vraag verder kan profiteren van de lage grondstoffenprijzen. Enige zorg is dat de turbulentie op de financiële markten een spaak in het wiel steekt.

De lagere grondstoffenprijzen zullen de ECB de nodige kopzorgen geven, mogelijk moeten de inflatieverwachtingen weer neerwaarts worden bijgesteld. Maar McCann denkt niet dat het beleid zal worden aangepast. De ECB zal willen afwachten en benadrukt klaar te staan als verdere actie noodzakelijk blijkt, zoals vorige week donderdag ook bleek tijdens het rentebesluit van de ECB.