Standard Life redelijk gerust over EM

Veel van de stress in de wereldeconomie concentreert zich in de opkomende markten. Schokken in deze markten kunnen de markten in de ontwikkelde landen destabiliseren. Volgens Jeremy Lawson, hoofdeconoom bij Standard Life Investments, hoeven beleggers niet in paniek te raken, zolang er sprake is van vertraging van de groei in de opkomende markten en de groei niet ineenstort.

Jeremylawson
Jeremy Lawson

Europa is sterk afhankelijk van de handel en dus ook sterk gevoelig voor fluctuaties in de wereldhandel. Van de totale handel van de Eurozone is pakweg eenderde deel opkomende markten. Dit roept de vraag op of het economisch herstel in Europa schade oploopt door de groeivertraging in de opkomende markten.

De blootstelling aan de opkomende markten verschilt sterk per land, stelt James McCann, Europees econoom bij Standard Life Investments. Europa doet veel zaken met opkomende markten en de handel is de laatste jaren toegenomen. Tegenwind in de opkomende economieën doet voor een deel de positieve effecten van een zwakkere euro teniet.

Toch wijst McCann erop dat het herstel in Europa met name gedreven wordt door de binnenlandse vraag, die profiteert van een ruim monetair beleid, neutraal begrotingsbeleid en een gezondere financiële sector. Daarnaast zouden de lagere grondstoffenprijzen de consumentenbestedingen ten goede moeten komen.

Het is goed om de data in de gaten te houden of er sprake is van besmettingsgevaar. Maar er is een zwaardere schok nodig, willen de opkomende markten de groei in Europa laten ontsporen. Dat zou dan een schok zijn die ook voelbaar is in de VS.