Standard Life Investments ziet voorraadvorming

Voorraden kennen een hoge mate van correlatie met de business cyclus. Economische groei gaat in een vroege fase van een cyclus gepaard met voorraadvorming omdat bedrijven anticiperen op een verder toenemende vraag, terwijl tegen het einde van een cyclus voorraden versneld worden afgebouwd in anticipatie op een verder afnemende vraag. In hun wekelijkse nieuwsbrief kijken Jeremy Lawson en James McCann, macro-economen bij Standard Life Investments, naar de voorraadvorming in de VS en Europa.

Patronen

Jeremylawson
Jeremy Lawson

De huidige business cycle in de VS volgt het gebruikelijke patroon. Tijdens de crisisjaren (2007 Q3 - 2009 Q3) namen voorraden af en gedurende de daaropvolgende herstelperiode vond opnieuw voorraadvorming plaats. De afgelopen twee jaar hebben voorraden 0,5 procentpunt aan de economische groei toegevoegd. De vraag dient zich aan of investeringen in voorraden excessief zijn geweest en het herstel bedreigen.

Bewijs voor doorgeschoten voorraadinvesteringen kan gevonden worden in de inventory-to-sales (IS)-ratio’s in de groot- en detailhandel en productiesector. Deze zijn de afgelopen twee jaar flink toegenomen. Echter, zo blijkt, wat voorraadinvesteringen tijdens deze business cycle hebben toegevoegd aan het BBP compenseert voor wat tijdens de crisisjaren is ‘afgebouwd’. De trend blijft intact. Daarnaast zijn voorraden lang niet zo volatiel meer als in de eerste decennia na WOII.

Geen verwachting recessie

Lawson vindt niet het niveau van de voorraden de grootste bedreiging voor de economische vooruitzichten van de VS, maar de groei van de verkopen. In het geval van een sterke terugval van de binnenlandse vraag, kunnen de voorraden dermate zwaar wegen dat ze versneld worden afgebouwd en productie drastisch wordt teruggeschroefd. Het gevolg is een recessie. Maar vooralsnog ziet Lawson daar geen voortekenen van. De consumentenbestedingen trekken aan en bedrijven laten een gezonde activiteit zien.

Europa staat volgens James McCann aan het begin van zijn voorradencyclus. De dubbele dip in Europa dwong bedrijven hun voorraden af te bouwen. Medio 2013 krabbelde de eurozone uit de recessie omhoog en sindsdien was de impact van de voorraden op de groei neutraal, in drie van de vier laatste kwartalen vormden ze zelfs een remmende factor. Dit kan komen door een verrassend sterkere vraag, waardoor ingeteerd moest worden op voorraden.

McCann ziet er goed nieuws in voor de toekomst. Als het herstel in Europa duurzaam is en de situatie in de opkomende markten niet verder verslechtert, dan kunnen Europese bedrijven hun voorraden aanvullen tot normaal niveau. Dit effect kan het sterkste in Duitsland zijn. Vooralsnog zullen bedrijven nog voorzichtig zijn, gezien de risico’s in de opkomende markten. De aantrekkende binnenlandse vraag kan dit effect deels opheffen.

ValueSpectrum News wire: +31 084-0032-842
news@valuespectrum.com

Copyright analist.be B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. analist.be doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.