Standard Life waarschuwt credit-beleggers

Bedrijfsobligaties bieden over het algemeen nog een goed rendement, maar geldt dat ook als de risico’s meegewogen worden? Recente ontwikkelingen hebben aangetoond dat de risico’s groter kunnen zijn dan de vergoeding die er tegenover staat. Beleggers moeten volgens David Ennett, Head of European High Yield bij Standard Life Investments, rekening houden met een breder pallet aan risico’s, waaronder macro-economische, beleidsmatige en risico’s op het gebied van corporate governance.

Davidennett
David Ennett

China dominant

Nu meer risico’s door de markt worden ingeprijsd, verwacht Ennett ook een aantrekkelijker risicogewogen rendement. Vooruitblikkend ziet hij de obligatiemarkten met name in de greep van China, grondstoffen en bedrijfseigen risico’s. Zelf geeft hij de voorkeur aan bedrijven met een sterke kasstroom en een gedegen businessmodel in de VS en Europa.

De Europese obligatiemarkten beleven momenteel heftige tijden. Door alle onrust komt er meer aandacht voor sectorspecifieke uitdagingen. Veel beleggers kozen hun strategie op basis van een aantal veronderstelde zekerheden, waar groei in China er een van was. Maar tegenvallers in China en volatiliteit op de grondstoffenmarkten hebben een grote impact op het marktsentiment.

VW als voorbeeld van onderschat risico

Het duidelijkste voorbeeld hoe risico’s kunnen toeslaan is wel het dieselschandaal rond Volkswagen. Tot dat moment werden de obligaties van VW geprijsd op slechts 40-basispunten boven staatspapier. Beleggers waren overtuigd van de robuuste balans en vooruitzichten van het grootste autoconcern ter wereld.

Het schandaal toont aan dat de extreem lage rentevergoedingen geen compensatie bieden voor de werkelijke risico’s die beleggers lopen. Natuurlijk kan niemand zich indekken tegen dergelijke schandalen, maar het toont opnieuw aan hoe belangrijk het is om een goed gespreide portefeuille te hebben, meent Ennett. Nu risico’s beter door de markt ingeprijsd zijn, heeft Standard Life Investments kleine posities genomen in VW.

ValueSpectrum News wire: +31 084-0032-842
news@valuespectrum.com

Copyright analist.be B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. analist.be doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.