Standard Life twijfelt over TTP

Na jaren van onderhandelen is eindelijk het Trans-Pacific Partnership (TTP) tussen de VS en twaalf Aziatisch-Pacifische landen opgetuigd. Het wordt betiteld als een vrijhandelsakkoord, maar het voorziet in meer dan alleen liberalisatie van de handel; onder andere ook bescherming van milieu, arbeid en intellectueel eigendom zijn erin opgenomen. Met meer dan de helft van de landen die aan het verdrag deelnemen, heeft de VS reeds een handelsovereenkomst. De economische winst van de deal voor de Amerikaanse economie lijkt dan ook beperkt. De VS zien het vooral als een belangrijke stap om hun economische en met name geo-politieke invloed in Azië te versterken om de toenemende invloed en assertiviteit van China in de regio in te dammen. De grote vraag is of China, dat niet deelneemt aan het verdrag, zich in de toekomst aansluit bij het TTP, schrijven Jeremy Lawson, James McCann en Alex Wolf, macro-economen bij Standard Life Investments in hun wekelijkse nieuwsbrief.

Wat gaat China doen?

Het TPP in zijn huidige vorm lijkt niet echt een ’game changer’ te zijn. Het buitensluiten van China is wel opvallend. De economische gevolgen van het akkoord zijn pas op de middellange termijn merkbaar. De geo-politieke impact is direct voelbaar. Vanuit China valt te beluisteren dat zij wel interesse hebben om op termijn aan te sluiten. Veel van wat geregeld wordt in de TPP past goed bij de hervormingsagenda van China. Als eenmaal de stof is neergedaald, zou China zomaar de onderhandelingen kunnen openen om aansluiting te zoeken bij TPP.

Met Europa is de race nog niet gelopen

Intussen gaan de onderhandelingen tussen de VS en de EU door om tot een Trans-Atlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) te komen. Dit akkoord moet met name de ’non-tariff’-barrières slechten. Dat zou een stimulans betekenen voor handel, investeringen en groei. Kritiek is er ook. Het TTIP zou de strenge Europese regelgeving ondermijnen. Voordat een handtekening onder het verdrag gezet kan worden, moet eerst de horde van het Europese parlement en de nationale parlementen van de EU-lidstaten genomen worden. Het is de vraag of de voordelen van het TTIP opwegen tegen de zorgen onder het electoraat over de aantasting van de nationale soevereiniteit en de ondermijning van binnenlandse regels. Het ‘spinnen’ kan beginnen.

ValueSpectrum News wire: +31 084-0032-842
news@valuespectrum.com

Copyright analist.be B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. analist.be doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.