Standard Life Investments: Groeivertraging VS

Het is een mythe om te denken dat de lage olieprijzen niet doorwerken in de consumptieve bestedingen in de VS. Integendeel, alles verloopt volgens het boekje, schrijft Jeremy Lawson, hoofdeconoom van Standard Life Investments.

Jeremylawson
Jeremy Lawson

Het reëel besteedbaar inkomen per huishouden is sinds juli 2014 (toen de olieprijs ging dalen) met 3,6% gestegen, terwijl over dezelfde periode de consumptieve bestedingen met 3,8% zijn gegroeid. De voordelen van lage olieprijzen zijn ook terug te vinden in de samenstelling van de consumptieve uitgaven. Autoverkopen zijn met 10% gestegen sinds de olieprijs piekte, het aantal afgelegde kilometers (of mijlen) is sterk toegenomen en detailhandelsverkopen zijn met 4% gestegen.

Consumptie kan haperen

Dat de consumptie zou achterblijven op de dalende olieprijs was meer een zaak van timing en perceptie. Juist toen de olieprijs kelderde tussen november 2014 en februari 2015, steeg de spaarquote explosief en kwakkelde de consumptie. Tegelijkertijd was er sprake van een ongewoon slechte winter. Ook is het niet ongebruikelijk voor consumenten om nog even te wachten met het doen van grote aankopen, totdat zij zeker weten dat de lage olieprijs blijvend is. Het is weer eens een bewijs dat er niet teveel op fluctuaties op de korte termijn gelet moet worden, maar meer op de langetermijntrends.

Maar volgens Lawson is het niet allemaal rozengeur en maneschijn bij de consumenten. De groei van de reële consumptieve bestedingen neemt komend jaar zeer waarschijnlijk af. Tenzij de olieprijs verder omlaag gaat en de US dollar aanzienlijk in waarde stijgt, zal de prijsinflatie toenemen tot 1,5 - 2%, eind 2016, verwacht Lawson. Als het nominaal besteedbare inkomen in dezelfde periode niet toeneemt, zal de groei van het reële inkomen met bijna 2% afnemen. Dit impliceert dat, zolang de spaarquote onveranderd blijft, de reële consumptieve bestedingen zullen afnemen en daarmee de groei van het Amerikaanse BNP vertraagt .

Consumptieve bestedingen kunnen op peil blijven als het nominale arbeidsinkomen toeneemt door óf een stijging van het aantal gewerkte uren óf een verhoging van het nominale loon. In theorie moeten lonen en arbeidsproductiviteit gaan groeien als er er volledige werkgelegenheid is - ergens medio volgend jaar - en bedrijven in toenemende mate schaarse arbeid vervangen door goedkopere productiemiddelen. Of de economie de komende jaren bovengemiddeld kan blijven groeien, zal afhangen van of dit principe werkelijkheid wordt.

ValueSpectrum News wire: +31 084-0032-842
news@valuespectrum.com

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.