Standard Life Investments: Toenemende consumentenbestedingen dragen herstel in EU

Sinds de financiële crisis moest de broekriem in Europa fors worden aangetrokken. Sinds hun piek in 2008 kelderden retailverkopen met 8% tot hun dieptepunt in 2012. Maar consumenten lijken sinds 2013 bezig met een inhaalslag, terwijl de spaarquote in de eurozone nagenoeg stabiel is gebleven, schrijft James McCann, Europees econoom bij Standard Life Investments.

Jamesmccann
James McCann

Het is dus de toename in het besteedbaar inkomen die bijdraagt aan de stijging van de koopkracht. Banen worden gecreëerd en de koopkracht van het inkomen dat met deze banen wordt gegenereerd, krijgt nog eens een extra boost door de extreem lag inflatie. Het goede nieuws is dat bijna alle landen in de eurozone profiteren van toenemende detailhandelsverkopen. De groei van de consumentenbestedingen ligt ten grondslag aan het herstel dat de eurozone laat zien.

En McCann heeft nog meer goed nieuws: het lijkt erop dat de groeitrend van de consumptieve bestedingen aanhoudt door een toename van het totale inkomen. Dit is met name te danken aan verder herstel van de arbeidsmarkt, waardoor de werkgelegenheid toeneemt. Verdere loongroei lijkt gematigd te blijven en wordt deels weer teniet gedaan door oplopende inflatie.

De grote onzekerheid zit hem in het spaarquote. Het aantrekkende herstel kan helpen de uit voorzorg gemaakte spaarpotjes kapot te slaan, omdat het consumentenvertrouwen oploopt. Echter, door hoge persoonlijke schuldenlasten blijven consumenten voorzichtig. Consumenten zullen eerst hun huis op orde willen brengen voordat zij met geld gaan strooien, denkt McCann.

ValueSpectrum News wire: +31 084-0032-842
news@valuespectrum.com

Copyright analist.be B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. analist.be doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.