Standard Life Investments: Het China-syndroom

China is momenteel het epicentrum van alle marktonrust. De beleidsmakers hebben draconische maatregelen genomen nadat de aandelenmarkten dit jaar al 10% aan waarde hebben verloren. Marktinterventies, nieuwe maatregelen om verkoopactiviteiten te beperken en een verdere depreciatie van de munt zijn symptomen van een slecht geïmplementeerd en nog beroerder gecommuniceerd beleid tegen de achtergrond van een vertragende en herbalancerende Chinese economie.

Jeremylawson
Jeremy Lawson

China heeft te lang geprobeerd stabiliteit te garanderen. De markten moeten een grotere vrije rol krijgen, ook al gaat dit met volatiliteit gepaard, schrijven Jeremy Lawson en Alex Wolf in hun wekelijkse nieuwsbrief voor Standard Life Investments.

Beleidsfouten zijn onvermijdelijk

Chinese beleidsmakers pogen nagenoeg onverenigbare doelen te realiseren in een economie die in transitie is en in hoog tempo hervormt. Beleidsfouten en volatiliteit blijken dan onvermijdelijk te zijn. Het is heel goed mogelijk dat de centrale bank van China een flexibele wisselkoers wil, maar de Chinese Staatsraad de controle over de wisselkoers maar niet kan loslaten. Het resultaat is slechte coördinatie en communicatie.

Markten moeten meer vrijheid krijgen

Alexwolf
Alex Wolf

Wolf ziet voldoende redenen om de Chinese munt te laten depreciëren ten opzichte van de US dollar. De tweede economie ter wereld kampt met een zwakke groei, de export heeft het zwaar, de binnenlandse rente moet omlaag en de Chinese centrale bank wil de reserves niet verder aanspreken om de munt te steunen.

Daarnaast probeert China de ’impossible trinity’ van een open kapitaalrekening, een autonoom monetair beleid en een vaste wisselkoers in stand te houden; maar vasthouden aan de eerste twee betekent dat de derde moet worden losgelaten.

Ondanks alle argumenten voor een depreciatie, blijft het risico bestaan op kapitaalvlucht waardoor het financiële systeem kan destabiliseren. Maar met een onzeker wordende economische outlook, een zwakkere yuan en een nietsontziende anti-corruptie campagne, is het niet verwonderlijk dat kapitaal wegstroomt.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.