Somberheid troef in enquête Van Zeijl

Het was weer een prachtige maand voor de AEX. De index is met maar liefst 4,1% gestegen. En dan is er nog een hoop dividend vanaf gegaan. Met AEX inclusief dividend, de AEX total return index, is met 5,0% gestegen. Er zijn jaren dat je met een dergelijk rendement in heel jaar tevreden bent. De experts hadden dit niet verwacht. Per saldo was men somber gestemd, net als in de maanden daarvoor. Als ze consequent zijn, zou men bij stijgende koersen opnieuw somber moeten zijn. En dat is ook zo. 24% verwacht een stijging en 41% gaat van een daling uit.
Cornevanzeijl
Corné van Zeijl
Dat is een tikje somberder dan voor april. De experts zien in de golf met nieuwe beursintroducties een indicator dat de markt zijn top wel heeft bereikt. Ook vindt men de eerste kwartaal winst cijfers niet overtuigend genoeg om een dergelijk koersstijging te rechtvaardigen.


Aexaandeel

Ook voor de langere termijn erg somber

Voor de wat langere termijn is de somberheid nog verder toegenomen. 16% verwacht hier een stijging terwijl maar liefst 44% ervanuit gaat dat de koersen over een halfjaar lager staan dan nu. Het is slechts één keer eerder voorgekomen dat men zo somber was. En dat was in juli vorig jaar. En let wel, de aandelenkoersen stonden toen een halfjaar later daadwerkelijk een flink stuk lager.

Aexbeurs

Dollar zal verder gaan stijgen

Deze maand ging de speciale vraag over de richting van de US dollar versus de euro. 35% verwacht een verdere stijging en 25% denkt dat de euro in kracht gaat winnen. Men kijkt vooral naar het verschil in de rentepercentages hier en aan de kant van de oceaan. En naar de verschillen in economische groei. Sommige dollar bulls droegen nog de onzekerheid over de opvolging van Draghi, de aanstaande overwinning van de populistische partijen in de Europese verkiezingen en de gevolgen van Brexit aan.

Eurodollarkoers

Aandelenkeuzes waren niet best

Ook de aandelenkeuzes waren niet zo best. Men had flink ingezet op Galapagos. Alleen dit aandeel daalde tegen de markt trend met 1,8%. De rest van de top aandelen steeg netjes in lijn met de rest van de markt. Bij de floppers was er ook maar één grote misser, ASML, Dat aandeel had moeten dalen aldus de experts, maar het ging met 11% omhoog. Per saldo deden de floppers het 3,5% beter dan de toppers. NB hetzelfde beeld zagen we bij de IEX lezers, alleen veel minder dramatisch. Zij hadden overigens ASML bij de toppers, maar dan weer Randstad bij de floppers. Dit laatste aandeel steeg maar liefst 17% in april!

Aexwinnaars

ING bovenaan de topperslijst

Voor de komende maand is ING met stip bovenaan de lijst met toppers gekomen. ING is meestal wel een aandeel wat vaak genoemd werd, maar de afgelopen maanden was het een beetje uit de gratie. Maar nu dus met stip op 1. Opvallend is ook dat ASR voor het eerst genoemd wordt. Het staat op de vierde plaats met 3 voorkeursstemmen. Bij de floppers heeft men opnieuw zijn geld ingezet op ASML. Nu er hier en daar wat sombere berichten binnen komen over de chips sector, denken de experts dat het aandeel gaat dalen in mei. Randstad vindt men veel te hard gestegen. Zo goed gaat het nou ook weer niet met de economie. Bij IMCD vinden de experts de hoeveelheid aandelen die de CEO verkoopt een zorgwekkend signaal en dus zet men het bij de floppers.

Aexaandeel

Ondanks de vakantie periode deden er deze maand toch 67 experts aan de enquête mee.