Brexit maand voorbij, experts blijven somber

Cornevanzeijl
Corné van Zeijl

De experts waren somber gestemd. Dat is redelijk uitgekomen, hoewel aan het einde van de maande Brexit verliezen weer flink werden weg gepoetst. Per saldo bleef er een bescheiden negatief rendement van 3,5% over. Als u van te voren had geweten dat er toch Brexit zou zijn Had u waarschijnlijk niet zo’n bescheiden daling verwacht.

Hoewel Brexit nu achter de rug is blijft men somber, voor de vierde maand op rij. De onzekerheid over de gevolgen na Brexit zullen de beurzen flink beïnvloeden zo is de verwachting. Echter men is het niet eens over welke kant het dan op moet gaan. De optimisten blijven aangeven dat het rendementsverschil tussen rente en dividend zo groot is ten voordele van aandelen. Pessimisten zeggen dat de gevolgen van een Brexit nog goed moeten worden ingeprijsd.

Brexitstocks

  • Optimistisch 37%
  • Neutraal 24%
  • Pessimistisch 39% per saldo -2%

    Ook voor de lange termijn blijft men voorzichtig. De pessimisten en de optimisten houden elkaar mooi in evenwicht.

    Beleggencornevanzeijl

  • Optimistisch 337%
  • Neutraal 45%
  • Pessimistisch 31% per saldo +2%

    Toppers en Floppers

    Een long /short fonds dat had geluisterd naar de adviezen van de experts zou een negatief rendement van -1,1% hebben gemaakt. Gelijk aan dat van de IEX lezers. Het is heel jammer dat men ING bij de toppers had gezet (en met een overweldigend cijfer overigens). Maar die liet een dikke -18% zien. Net als alle financials. Ik som ze even op: Delta Lloyd -30%, AEGON -24%, ABN -19%, ING -18% en NN -17%. En bij de floppers was Royal Dutch Shell juist by far de outperformer.

    Een plus van 12.3% zelfs. Dan valt de bescheiden underperformance toch nog mee. Dat komt dan vanzelfsprekend dat de overige aandelen wel op de juiste plaats stonden.

    Aexaandelen

    Voor de komende maand ziet het er weer heel anders uit. Bij de toppers staan enerzijds de aandelen die hard zijn afgestraft zoals ING en Randstad . En anderzijds de aandelen die veilig zijn Ahold en Heineken . Bij de floppers staat weer Altice bovenaan. Verder staat er AEGON, Boskalis en Gemalto .

    Aandelenaex

    Er deden deze maand 54 experts aan de enquête mee.

    Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
    nieuws@analist.nl

    Copyright analist.be B.V.
    All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. analist.be doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.